Tajkerb - problemi oko leka za rak

Izvor: B92, 02.Avg.2013, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajkerb - problemi oko leka za rak

Indija je s prvim danima avgusta oduzela patentna prava za domaće tržište britanskoj firmi "Glakso Smit Klajn" (GSK) na lek protiv raka dojke "tajkerb" (Tykerb).

Ovaj medikament je namenjen lečenju uznapredovale forme raka dojke i predstavlja noviju verziju originalnog GSK-ovog leka "lapatinib", izveštava AFP.

Indijska uprava za patente je odobrenje za "tajkerb" povukla zbog toga što je zaključila da taj lek predstavlja samo izvesno unapređenje ranijeg medikamenta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je nedovoljno za sticanje patentnih prava.

Ovom odlukom se podcrtava čvrst stav Uprave prema medikamentima koji su samo malo izmenjeni kako bi kompanije koje ih proizvode produžile patentna prava na lukrativnom indijskom tržištu lekova, procenjenom na 13 milijardi dolara godišnje.

U aprilu je Vrhovni sud Indije presudio da se švajcarskom farmaceutskom gigantu "Novartisu" oduzmu patentna prava za domaće tržište na lek "glivek", koji se koristi protiv jednog smrtonosnog oblika leukemije. Kod ovog leka je, prema priznanju samog proizvođača, jedina inovacija bila da ga organizam pacijenta lakše apsorbuje.

Najnovija odluka odnosi se samo na povlačenje patentnih prava za "tajkerb", ali ne i za "lapatinib" (koji sadrži istu glavnu aktivnu susptancu), na koji će GSK-u patentna prava za Indiju isteći 2019. godine.

Zahtev da se ukinu patentna prava za "tajkerb" je podnela indijska filijala nemačke kompanije "Fresenijus".

U GSK-u ističu da razmatraju žalbu na odluku Indijske uprave za patente, napominjući kako Indija ne poštuje prava intelektualne svojine, "čija zaštita je važan aspekt garancija da se inovacije ohrabruju i adekvatno nagrađuju".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.