Svirala Mocarta dok su joj operisali mozak

Izvor: B92, 11.Sep.2014, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svirala Mocarta dok su joj operisali mozak

Izraelska muzičarka Naomi Elishuv svirala je violinu dok su lekari operacijom na mozgu pokušavali da joj uklone tremor koji joj je prekinuo karijeru.

Šta je tremor?

Upadljivo nevoljno drhtanje celog tela, ekstremiteta ili određenih grupa mišića, usled brzog naizmeničnog grčenja. Tremor može biti hronični simptom nekog organskog, neurološkog ili psihičkog oboljenja, ali i prolazna normalna pojava. Ove više ili manje ritmične oscilacije mogu da imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << različite amplitude; od jedva vidljivih do veoma velikih koje mogu izazvati potpunu nesposobnost osobe.

Načelnik neurohiruškog odeljenja u bolnici Souraski u Tel Avivu Jicak Frid, rekao je da je operacija mozga Naomi Elishuv izvedena dok je bila budna kako bi precizno moglo da se odredi gde da joj postave elektrodu. "Ona mora da bude postavljena tačno u milimetar", rekao je.

Zato je zatražio da Naomi svira svoj instrument kako bi bio siguran da je stimulacija mozga elektrodom uklonila tremor bez nuspojava.

"Ovo je prvi put da sam operisao pacijenta koji je tokom zahvata svirao. Jako mi je drago što sam bio na privatnom koncertu talentovane i cenjene muzičarke", dodao je.

60-godišnja Elishuv je bila violinistkinja litvanskog nacionalnog simfonijskog orkestra i izraelskog kamernog orkestra, ali drhtanje ju je prisililo da skrati karijeru i posveti se predavanjima o muzici.

Operacija je izvedena kroz rupu u lobanji kroz koju je u jedan od moždanih centara za pokret uvedena elektroda od 1,3 milimetra.

"Kada smo pogodili mesto, začuo se "savršeni Mocart". Drhtanja više nije bilo", rekao je Fried.

"Violina je moja najveća ljubav. Tremor me je zaustavio u profesionalnom sviranju, a to je bilo teško za ženu kao što sam ja, koja je svirala ceo život", rekla je Naomi. Sada jedva čeka da se vrati normalnom životu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.