Svi imamo ovaj začin kod kuće, a ne znamo da topi salo sa stomaka

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 14:24

Svi imamo ovaj začin kod kuće, a ne znamo da topi salo sa stomaka

Američka nutricionistkinja Kimberli Buker otkrila je koja dva začina mogu pomoći u borbi sa salom na stomaku, ali i pomoći pri hroničnoj upali.

Začini su sastavni deo kulinarske tradicije širom sveta, dodaju ukus, aromu i boju raznim jelima.

Osim svoje kulinarske privlačnosti, mnogi začini takođe se mogu pohvaliti potencijalnim zdravstvenim prednostima, uključujući njihovu sposobnost da pomognu u kontroli težine i smanje hronične upale. Određeni začini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imaju svojstva koja mogu doprineti topljenju masti na stomaku i ublažavanju hronične upale.

Američka nutricionistkinja Kimberli Buker za SheFinds.com otkrila je da su kurkuma i crni biber neke od opcija začina koje mogu pomoći u "topljenju" stomaka, a istovremeno smanjuju upalu.

Kurkuma je privukla veliku pažnju zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi, posebno u smanjenju hronične upale. Aktivni sastojak kurkume, kurkumin, poznat je po svojim snažnim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima. Uz to, kurkumin je proučavan zbog njegove potencijalne uloge u podršci gubitku težine i smanjenju masnog tkiva na stomaku.

"Kurkuma sadrži aktivno jedinjenje zvano kurkumin, koje ima protivupalna svojstva. Smanjenjem upale može podržati gubitak težine, uključujući masnoću na stomaku. Kurkumin takođe može potencijalno pomoći u poboljšanju osetljivosti na insulin , utičući na to kako telo skladišti masti", kaže nutricionistkinja Buker.

Što se tiče njene uloge kod hronične upale, ona napominje da "kurkumin u kurkumi deluje kao snažan antioksidans, neutralizujući slobodne radikale koji doprinose upali".

Crni biber nije samo uobičajena kuhinjska namirnica već i začin koji može doprineti smanjenju hronične upale i potencijalno pomoći u smanjenju količine masti na stomaku.

"Piperin, aktivni element u crnom biberu, povezan je s potencijalnim poboljšanjima u metabolizmu masti. Može poboljšati apsorpciju drugih nutrijenata, uključujući one koji podržavaju gubitak težine", ističe nutricionistkinja.

Što se tiče njegove povezanosti sa smanjivaem hronične upale, Kimberli Buker ističe da "piperin pokazuje antiinflamatorna svojstva, doprinoseći smanjenju hronične upale".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.