Svetski dan sestrinstva obeležen na VMA

Izvor: B92, 13.Maj.2019, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan sestrinstva obeležen na VMA

Svetski dan sestrinstva obeležen je danas u Vojnomedicinskoj akademiji, a zamenik načelnika VMA brigadni general Dragan Dinčić rekao je da njihovim sestrama, dobrota, znanje i hrabrost ne nedostaju. Kako je naveo, reč je o teškom i odgovornom poslu.

"Najveći broj njih ispunjava kriterijume onih najboljih, najpoznatijih, kao što je bila Florens Najtingel, koja je takođe živela hrabro, ponosno i dostojanstveno", kazao je Dinčić i dodao da se zato sa pravom sećamo i nje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i mnogih drugih divnih medicinskih tehničara.

Glavna sestra Vojnomedicinske akademije Zorica Bektaš govorila je o važnosti profesije kojoj pripada, navodeći da su medicinske sestre VMA godinama bile primer visokog profesionalizma na koji su se ugledale brojne druge zdravstvene ustanove i da su bile utemeljivači modernog sestrinstva i holističkog pristupa u lečenju i zdravstvenoj nezi obolelih.

"Sestre VMA osim znanja i veština poseduju i veoma izraženu ličnu i profesionalnu odgovornost, hrabrost, inventivnost i čovekoljublje, dajući nemerljiv doprinos u lečenju i unapredjenju zdravlja obolelih", rekla je Bektaš.

Za najbolju sestru ove godine komisija je izabrala glavnu sestru Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju VMA Živku Ćerić, a proglašene su i najbolje sestre različitih specijalnosti.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Jocić uručio je plaketu najboljoj sestri i poručio da će Ministarstvo odbrane učiniti sve da poboljša položaj sestara u Srbiji, primetivši da rad, trud i požrtvovanost medicinskih sestara mogu da shvate samo oni koji su u sistemu i okruženju zajedno sa njima.

U umetničkom delu programa nastupili su pripadnici Umetničkog ansambla "Stanislav Binički".

Svetski dan sestrinstva obeležava se tradicionalno još od 1974. godine 12. maja na dan kada je rođena Florens Najtingejl, koja se smatra osnivačem moderne medicinske prakse.

Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Jocić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Uglješa Jovičić, zaposleni u toj vojnozdravstvenoj ustanovi i mnogobrojni gosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.