Svetski dan astme

Izvor: B92, 04.Maj.2010, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan astme

Povodom Svetskog dana astme danas je na Klinici za pulmologiju KCS Globalna inicijativa za astmu (GINA) organizovala Simpozijum na temu "Astma ne treba da ograničava žvot" koji ima za cilj da skrene pažnju javnosti na ovu bolest.

U sredu 5.maja, od 12 do 13 časova u dvorištu KBC "Dragiša Mišović", biće organizovana šetnja za decu koja se leče od astme u toj ustanovi.

Organizovane su vežbe disanja i test o kontroli astme, a Doc dr Zorica Živković će na jednostavan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << način toj deci proveriti plućnu funkciju. U šetnju će biti pozvana i deca koja boluju od astme, a koja se uprkos tome uspešno bave sportom i osvajaju medalje.

Obeležavanje Svetskog dana astme svojim prisustvom uveličaće i mladić koji se kao dete lečio u toj ustanovi, a danas je aktivni maratonac i osnivač sajta www.astma.rs. Astma je hronična bolest. Više od 300 miliona ljudi u svetu boluje od astme. Procenjuje se da će 2025. godine biti 100 miliona novoobolelih, a najčešće se javlja u dečijem uzrastu.

Na Svetski dan astme 2010. godine Globalna inicijativa za astmu pod sloganom: "Vi možete da kontrolišete svoju astmu" pokrenula je kampanju za poboljšanje kontrole astme i smanjenje hospitalizacija za 50 odsto do 2015. godine. Obeležavanje Svetskog dana astme ima za cilj da skrene pažnju javnosti na ovu bolest i poboljša lečenje obolelih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.