Sve manje zatvorenika boluje od tuberkuloze

Izvor: B92, 13.Dec.2013, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve manje zatvorenika boluje od tuberkuloze

Oboljevanje od tuberkuloze u zatvorima smanjeno je, ali je i dalje mnogo učestalije nego u opštoj populaciji istaknuto je danas na konferenciji "Zdravlje u zatvorima, lečenje bolesti zavisnosti i krivično pravosuđe".

Koordinator na projektu kontrole tuberkuloze u zatvorima Global fonda dr Lidija Ristić istakla je da je na početku projekta 2004. godine stopa oboljevanja u zatvorima bila 400 na 100.000 stanovnika, a da je danas duplo manja i iznosi 198 obolelih na 100.000 stanovnika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Učestalost oboljevanja od tuberkuloze u zatvorima prepolovljena je u odnosu na 2004. godinu, ali je deset puta veća u odnosu na učestalost u opštoj populaciji", naglasila je ona.

Ona kaže da je smanjenju oboljevanja od tuberkuloze doprinela edukacija lekara u zatvorima, svakom zatvoreniku se obavlja snimanje pluća da bacil tuberkuloze ne unesu u zatvor.

Ukoliko nalaz bude pozitivan zatvorenik se, nastavlja ona, na dalju dijagnostiku i lečenje upućuje u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu.

Ristić je dodala da urađeno dosta, ali da uvek može bolje i da nedostaje zdravstveni kadar u zatvorima, ali i rentdgen aparati, a da se problem sada prevazilazi dobrom saradnjom sa lekarima koji leče opštu populaciju.

Koordinator službe za zdravstrvenu zaštitu u Zavodima za izvršenje krivičnih sankcija Miodrag Anđelković ukazao je da su zarazne bolesti u zatvorima pod kontrolom, ali da postoje problemi sa nabavko mojedinih lekova, jer pojedini zakoni nisu usaglašane.

"To se odnosi na neke propise vezane za distribuciju lekova,metadona, lekovi za tuberkulozu i to pokušavamo sada da usaglasimo", naglasio je Anđelković.

Predstavnik ženevske kancelarije Svetske zdravstvene organizacije zadužen za zdravlje u zatvorima Nikolas Klark naglasio je da SZO preporučuje da u zatvorima bude dostupno lečenje po istim standardima kao i u zajednici.

On je naglasio da postoji veliki rizik da korisnici psihoaktivnih supstanci dobiju neku zaraznu bolest tako što više ljudi koristi jedan špric, ali da postoji veliki rizik i od prenošenja tuberkuloze jer je na malom prostoru velika grupa ljudi.

"Zato je važno da u zatvorima bude organizovana mogućnost pristupa zdravstvenoj zaštiti i lečenju kao i da se izbegne prenatrpanost zatrvora, da postoji adekvatna cirkulacija vazduha, kao i da u zatvorima postoji dostupnost metadonske terapije zbog zavisnika od heroina", naglasio je Klark.

Foto 1: hin255 / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.