Svaki treći porođaj carskim rezom

Izvor: B92, 04.Maj.2010, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki treći porođaj carskim rezom

U Sjedinjenim Američkim Državama se svaki treći porođaj obavi carskim rezom, preneli su francuski mediji.

Tu hiruršku intervenciju, koja je nekada obavljana u posebnim slučajevima, danas izgleda američke žene dosta traže, a lekari prihvataju da je sprovedu.

Razlozi za porađanje carskim rezom se u SAD razlikuju od žene do žene, navode medicinski stručnjaci, ukazujući da je to kod nekih budućih majki komfor, a kod drugih mogućnost izbora datuma rođenja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Rođenje deteta je prirodan čin, dok carski rez može dovesti i do problema kao što su infekcije, ali može biti i smrtonosan za majku, i sa ponekad teškim posledicama po novorođenče.

Carskom rezu se pribegava u slučajevima opasnosti po fetus, fizičkih ograničenja majke (uska karlica), ili oboljenja kao što je eklampsija, koja dovode u opasnost život i majke i deteta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.