Sunčanica – simptomi i lečenje

Izvor: Studnel.com, 13.Avg.2015, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sunčanica – simptomi i lečenje

Kako bi znojenje bilo efikasnije, za vreme velikih vrućina kroz kožu protiče znatno veća količina krvi koja hladi telo i tako štiti svoje najvažnije organe, posebno mozak. Ako nesmotreno izlažemo glavu uticaju sunca, temperatura u glavi se znatno povećava. Telo nastoji da rashladi mozak tako što više hladne krvi upućuje u glavu. Time dolazi do širenja krvnih sudova mozga i do naglog povećanja njegove zapremine. To utiče na pojavu simptoma koji su vrlo slični >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << potresu mozga i nisu nimalo bezazleni. Ozbiljni slučajevi sunčanice se mogu završiti nesvesticom pa i komatoznim stanjem.
Simptomi sunčanice su: jaka glavobolja, suva koža, stalno povećanje telesne temperature, vrtoglavica, nemir, pospanost i povraćanje, zujanje u ušima, poremećaj vida, pa i nesvestica, puls je ubrzan, a disanje plitko i ubrzano, moguće i povećano znojenje putem kog se gubi znatna količina tečnosti i minerala, naročito kalijuma, koji je veoma važan za sve biohemijske procese u organizmu, pre svega u mozgu.



                                                                                                                                                                                       Foto: opusteno.rs
Osobu sa ovakvim simptomima treba odmah smestiti u hladovinu ili u rashlađenu, zatamnjenu prostoriju i raskomotiti je. Važno je postepeno rashlađivanje laganim polivanjem vodom i stavljanjem hladnih obloga sa ledom na potiljak i glavu sve dok se temperatura ne vrati u normalu. Telesnu temperaturu treba stalno kontrolisati. Čoveku pogođenom sunčanicom treba davati hladne napitke, ali nikako kafu i alkohol. U težim slučajevima gubitka svesti, pojave konfuzije i pospanosti potrebno je što pre pozvati lekara.
Iako u najvećem broju slučajeva sunčanica prolazi bez posledica, u težim slučajevima pacijenti su omamljeni, imaju proširene zenice, nesvesticu, a stanje im se moze pogoršati do kome i smrti. Sunčanica i posledice sunčanice se mogu sprečiti izbegavanjem izlaganja suncu u vreme najvećeg zračenja, nošenjem slamnatih šešira, kvašenjem kose, glave i potiljka i konzumiranjem hladnih napitaka.

Izvori: mediompoliklinika.com, stetoskop.info, dzns.rs.

suncanicaglavoboljapovracanjetemperaturanesvesticamozakkoma

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.