Studija utvrdila: Crno muskatno vino usporava starenje kože

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 15:17

Studija utvrdila: Crno muskatno vino usporava starenje kože

Jedna studija je potvrdila da polifenoli iz crnog muskatnog vina deluju posebno na kožu sredovečnih i starijih žena, poboljšavajući njenu elastičnost i smanjujući njen transepidermalni gubitak vode, kaže autor.

Istraživači sa Univerziteta Florida predstavili su ove nedelje rezultate svoje najnovije studije koja je dokazala da žene koje piju dve čaše muskatnog vina dnevno imaju elastičniju kožu i veću količinu vode u ćelijama.

"Za studiju smo koristili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dekoholizovano vino od muskata jer smo bili zainteresovani za efekat bioaktivnih jedinjenja; posebno polifenola na zdravlje kože“, rekla je vodeća autorka studije dr Lindzi Kristman, profesorka hemije hrane.

Naime, dve pojave koje najčešće upućuju na starenje kože su upravo gubitak elastičnosti, odnosno opuštenost kože i slabije zadržavanje vode, što pomaže u stvaranju barijere protiv različitih oštećenja unutar kože. Ova studija je prva koja pokazuje da konzumacija ovog vina utiče na zdravlje kože, odnosno usporava njeno starenje, a u njoj je učestvovalo 18 žena od 40 do 67 godina. Polovina učesnica je dve nedelje dobijala crveno vino muskat, dok je druga polovina svakog dana pila placebo napitak istog izgleda i sličnog ukusa.

"Muskatno grožđe koje se koristi u proizvodnji ovog vina često se naziva supervoćem zbog visokog nivoa polifenola; kao što su antocijanini, kvercetin i elaginska kiselina; takođe pomažu u smanjenju upale i borbi protiv oksidativnog stresa. Otkriveno je da ima jedinstven profil polifenola u poređenju sa drugim sortama koje proizvode crno vino", rekao je Kristman.

Inače, učesnice studije su ovo vino pile šest nedelja po dve čaše dnevno, nakon čega su napravile dvonedeljnu pauzu i prešle na druga pića, a dok je studija trajala redovno se pratilo stanje njihove kože, tačnije markeri upale i oksidativnog stresa.

"Naša studija je potvrdila da polifenoli ovog vina deluju posebno na kožu sredovečnih i starijih žena, poboljšavajući njenu elastičnost i smanjujući njen transepidermalni gubitak vode“, rekao je Kristman. Ipak, dodaje da nismo dokazali da vino značajno utiče na količinu bora na koži, pa se očekuju dodatna istraživanja.

"Šest nedelja konzumiranja dealkoholizovanog muskatnog vina rezultiralo je vidljivim poboljšanjem određenih parametara kože povezanih sa starenjem; kao što su elastičnost kože podlaktice i zaštitna funkcija kože lica u poređenju sa početnom linijom i placebom. A razlog je verovatno smanjenje upale i oksidativnog stresa."

Nalazi studije predstavljeni su početkom nedelje u Bostonu na godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu, Nutrition 2023, piše NI Times.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.