Studija potvrdila da lek protiv HIV-a ima štetan uticaj na rast i snagu kostiju dece

Izvor: B92, 17.Jun.2021, 09:41

Studija potvrdila da lek protiv HIV-a ima štetan uticaj na rast i snagu kostiju dece

Deca koja odrastaju sa HIV infekcijom imaju zabrinjavajući deficit u koštanoj snazi, koji postaje sve očigledniji pred kraj puberteta, otkrili su u do sad najvećoj studiji koja istražuje vezu između HIV-a i zdravlja kostiju kod dece.

Studija, sprovedena u Zimbabveu i objavljena u časopisu "The Lancet Child and Adolescent Health", utvrđuje vezu između ovih koštanih deficita i prvog antiretrovirusnog-HIV leka, tenofovir dispraksije fumarata (TDF), koji se široko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koristi u subsaharskoj Africi.

U ovoj značajnoj studiji istraživači iz Zimbabvejskog Instituta za biomedicinska istraživanja i obuku, Bristolov globalni tim za mišićno-koštani sistem i LSHTM regrutovali su 303 dece sa HIV-om i 306 bez HIV-a radi upoređivanja koštanog deficita i gustine.

Tim je otkrio da su izraženi deficiti u koštanoj gustini uobičajeni kod dece sa HIV-om, koja imaju znatno veću prevalenciju niske koštane gustine (deficit od dve ili više standardnih devijacija) u poređenju sa vršnjacima koji nisu zaraženi HIV-om. Međutim, efekat HIV-a na gustinu kostiju bio je najizraženiji u poslednjoj fazi puberteta, posebno utičući na kičmu kod žena.

Upotreba TDF-a bila je snažno povezana sa deficitom kostiju, posebno utičući na celo telo (pretežno odražava kortikalnu kost, tj. spoljnu površinu kostiju koja pruža zaštitni sloj oko unutrašnjeg dela kosti).

Zabrinjavajuće je otkriće da se deficit kostiju čini najvećim na kraju puberteta kod žena, jer se ove žene mogu uskoro oslanjati na ove potencijalno neadekvatne koštane rezerve kalcijuma za podršku trudnoći i laktaciji, što može povećati rizik od preloma.

TDF se trenutno preporučuje kao prva linija u lečenju HIV-a i stoga se široko koristi u subsaharskoj Africi. Štetni efekti povezani sa upotrebom TDF-a u ovoj studiji podržavaju ponovnu procenu upotrebe prve linije tokom rasta skeleta. Još se procenjuje učinak vitamina D i kalcijuma na ublažavanje koštanog deficita kod dece sa HIV-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.