Studija otkriva: Evo kako antistres loptica može poboljšati vaše pamćenje i koncentraciju

Izvor: B92, 18.Jul.2023, 21:59

Studija otkriva: Evo kako antistres loptica može poboljšati vaše pamćenje i koncentraciju

Najnovija studija pokazuje da se čovekovo pamćenje može "trenirati" pomoću samo jedne jednostavne radnje: stiskanjem antistres loptice. Naučnici su otkrili da, bez obzira na godine ili vrstu zadatka za memorisanje, učesnici koji su stiskali lopticu bolje su prošli na ponuđenim testovima, nego oni koji to nisu radili.

Postoje brojna istraživanja u oblasti kognitivne nauke u kojima se analizira kako vežbanje i kreatnje tela utiče na aktivnost mozga. Unutar ovih studija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prednosti redovne fizičke aktivnosti na čovekove kognitivne sposobnosti i pamćenje bile su glavna tema, a najnovija studija koj ispituje vezu između mozga i tela donosi zanimljive rezultate. Rezultatu istraživanja nedavno objavljeni u časopisu "Sajkolodži end ejdžing (Psychology and Aging)", pod nazivom "Vežbanje izometrijskog rukohvata ubrzava reakcije radne memorije kod mlađih i starijih odraslih", daju uvid u to kako jedna jednostavna, laka vežba može biti efikasan način za usavršavanje reakcija pamćenja, od koje i mlađi i stariji mogu imati koristi.

U studiji je učestovoalo oko sto volontera, koji su bili podeljeni u dve grupe. Jednu grupu su činili mlađi ljudi, od 18 do 29 godina, a drugu stariji, od 65 do 85 godina. Učesnici su bili ili raspoređeni u grupu za vežbanje koja je stezala šake u izometrijskom pokretu ili u kontrolnu grupu, koja nije radila ovu vežbu.

Članovi grupe za vežbanje su ritmično stiskali terapeutske lopte, dok su slušali muziku preko slušalica. Zatim, morali su odraditi ponuđeni test pamćenja, u kome su morali da slušajz i prisećaju se određenih informacija nakon nekoliko sesija stiskanja ruku.

Naučnici su otkrili da učesnici koji su stezali loptice brže obavili zadatak pamćenja, nego oni koji nisu. Bez obzira na godine učesnika ili težinu testova pamćenja, studija je pokazala da izometrijske vežbe rukohvata ubrzavaju reakcije pamćenja.

Pored toga, istraživači su otkrili da je pritiskanje šaka povećalo fiziološko uzbuđenje, koje pomaže u koncentraciji, jer je telo "napunjeno" i spremno da primi informacije. Studija pokazuje da jednostavni pokret koji utiče na svest može pomoći našim sposobnosti pamćenja.

Otkriće je, pre svega, ključno za starije ljude, koji se bore sa gubitkom pamćenja i sporim procesiranjem informacija tokom starenja.

Dakle, ako počnemo da zaboravljamo stvari ili doživljavamo pad u koncentraciji, našem mozgu je možda samo potrebna jedna antistres lopta.

Rezultati značajno doprinose grupi istraživanja koja pokazuju prednosti vežbanja za kognitivno zdravlje. Ohrabrujuće je razmotriti kako jednostavan, pristupačan trening može poboljšati mentalne sposobnosti.

Zahvaljujući novom otkriću, postoje brojne fascinantne mogućnosti za smišljanje novih taktika i terapija za poboljšanje kognitivnih performansi i zdravlja. Jednostavne aktivnosti, kao što je stiskanje antistres loptice, mogu postati deo svakodnevne rutine i jedan zabavan i jednostavan pristup održavanju mentalne fleksibilnosti.

Studije poput ove pružaju nove perspektive vezane za čovekov životni vek i zdravo starenje. Osim toga, sigurno je da antistres lopte nisu dobre samo za smirenje, već i za "mentalno razgibavanje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.