Studija: Kako koronavirus može da inficira ćelije testisa?

Izvor: B92, 10.Dec.2021, 11:14

Studija: Kako koronavirus može da inficira ćelije testisa?

Svakoga dana kliničari i naučnici uče više o akutnim i dugoročnim zdravstvenim efektima kovida 19 na telo. Nova studija Univerziteta u Džordžiji istražuje potencijalni uticaj virusa na plodnost muškaraca.

Članak, nedavno objavljen u časopisu "Nature Reviews Urology", daje pregled načina na koji SARS-CoV-2 može ciljati i inficirati ćelije testisa. Autori takođe pružaju eksperimentalni okvir za praćenje toga kako virus može uticati na funkciju testisa i plodnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kod akutnih pacijenata sa kovidom 19.

Autori su pregledali dostupne dokaze o interakciji SARS-CoV-2 sa ćelijama u telu, prethodna istraživanja o uticaju drugih SARS-CoV virusa na testise i izveštaje pacijenata kako bi utvrdili kako bi kovid mogao da stupi u interakciju sa tkivima i funkcijom testisa.

Reproduktivni organi podložni virusnoj infekciji

Od početka pandemije naučnici su utvrdili da SARS-CoV-2 može da inficira više organa u celom telu preko dva glavna proteina: receptora enzima koji konvertuje angiotenzin 2 (ACE2) i transmembranske proteaze serin 2 (TMPRSS2). Ovi proteini deluju kao vrata kroz koja virus može da uđe u ćeliju.

Testisi proizvode oba proteina, zbog čega su podložni virusnoj infekciji i potencijalnom oštećenju ćelija, tvrde autori, a klinički izveštaji to potvrđuju.

Glavni autor studije Klejton Idenfild kaže da se dugotrajno oštećenje glavnih organa koje se vidi kod dugih pacijenata sa kovidom takođe može desiti unutar testisa, uključujući oštećenju barijere krvi i testisa, koja radi kao zid koji sprečava neželjene stvari kao što su toksini iz životne sredine, virusi i sopstvene imune ćelije tela.

Mogući dugotrajni efekti kovida na plodnost

Najgori scenario, kaže Idenfild, jeste onaj ako virus ošteti spermatozoide organa, ćelije odgovorne za stvaranje nove sperme, što bi moglo da ima trajne posledice na plodnost, pa čak i dovede do urođenih mana.

"Na sreću, većina ljudi u reproduktivnom dobu je prilično zaštićena od teških slučajeva, ali kod 1 odsto onih koji su pogođeni virus bi mogao da izazove veliku štetu", dodao je on.

Ovi rezultati o muškoj plodnosti još uvek nisu potvrđeni, ali su autori predložili okvir eksperimentalnih pristupa za usmeravanje budućih istraživanja, prenosti Technology.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.