Stučnjaci upozoravaju: Ovo su najgora pića za naše zdravlje

Izvor: B92, 03.Nov.2023, 16:54

Stučnjaci upozoravaju: Ovo su najgora pića za naše zdravlje

Pića mogu biti puna aditiva i šećera. Ako nam je zdravlje na prvom mestu, evo opcija koje treba da izbegavamo.

Energetska pića

Dijetetičarka Kajli Ivanir upozorila je da energetska pića mogu dovesti do povećanja krvnog pritiska i stresa, jer sadrže višak kofeina i stimulansa. Takođe, mogu da nas razbude i ponekad izazovu mučninu i glavobolju.

Slatki alkoholni kokteli

Kombinacija alkohola i fruktoznog sirupa, koja se ponekad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nalazi u koktelima, nije dobra za jetru. Prema Kajli Ivanir, ova kombinacija ugrožava sposobnost jetre da filtrira toksine i sprečava pretvaranje fruktoze u glukozu.

"Kao rezultat toga, detoksikacija je otežana. Višak fruktoze se skladišti kao mast, što onda može da izazove povećanje triglicerida, jednog od krivaca za razvoj bolesti masne jetre", objasnila je za Foks njuz.

Gazirana pića

Gazirana pića puna su dodatog šećera, pa nutricionisti i dijetetičari savetuju ljude koji žude za mehurićima da biraju mineralnu vodu u koju se može dodati sok od limete, limuna ili pomorandže.

Ledeni čaj

Komercijalni, flaširani ledeni čajevi mogu da sadrže istu količinu šećera kao i sok. Prekomerna konzumacija zaslađenih pića kao što je ledeni čaj je povezana sa razvojem metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

Veštački zaslađena pića

Kajli Ivanir napominje da su istraživanja pokazala da veštački zaslađivači kao što su aspartam i sukraloza remete mikrobiom i štete zdravlju creva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.