Stručnjak upozorava: Društvene mreže su povezane sa depresijom

Izvor: B92, 27.Maj.2023, 15:57

Stručnjak upozorava: "Društvene mreže su povezane sa depresijom"

Društvene mreže mogu da imaju "izuzetno štetne efekte" na mentalno zdravlje dece i adolescenata, upozorio je glavni američki lekar, pozivajući tehnološke gigante da preduzmu akciju.

"Prolazimo kroz nacionalnu krizu mentalnog zdravlja mladih i bojim se da su društveni mediji glavni pokretač ove krize – nešto na šta hitno moramo da reagujemo“, upozorava Vivek Murti u izjavi koja prati izveštaj objavljen u utorak.

Potrebno je više istraživanja da bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "bolje razumeli efekti društvenih medija“ na mlade, ali "mnogo dokaza“ potvrđuje da to može imati negativne posledice, kaže on u izveštaju na 19 stranica. Istraživanja su utvrdila vezu između korišćenja društvenih mreža i pojave simptoma depresije. Prisiljavajući tinejdžere da se porede, ove platforme mogu oslabiti njihovo samopoštovanje, kaže Vivek Murti.

"Treba uvesti minimalnu starosnu dob“

"Mlade devojke su ranjivije od dečaka. Korišćenje ovih platformi ih više nego dečake izlaže sajber maltretiranju ili čak razvijanju poremećaja u ishrani, prema istraživanju koje je citirao Vivek Murti. Svi mladi mogu biti izloženi i opasnim sadržajima, koji oslikavaju, na primer, nasilne ili seksualne radnje", kaže on.

Tehnološke kompanije treba da nametnu "minimalni uzrast“ za decu koja žele da se pridruže njihovim društvenim mrežama i kreiraju podrazumevana podešavanja koja bolje štite njihovu privatnost, naglasio je Murti. Do 95 odsto mladih Amerikanaca starosti od 13 do 17 godina kaže da koristi društvenu mrežu, a trećina je koristi "skoro stalno", prema istraživačkom centru Pev.

Montana je zabranila TikTok

Društvene mreže i njihov uticaj na mlade zabrinjavaju u SAD. Montana je prošle nedelje usvojila zakon o zabrani aplikacije TikTok sledeće godine, postavši prva američka država koja je to učinila.

Pored problema sa podacima i dezinformacijama, lokalni zvaničnici su kritikovali platformu i zbog štetnog uticaja na mentalno zdravlje najmlađih. U martu, Juta je usvojila zakon kojim se od društvenih mreža zahteva da dobiju saglasnost roditelja pre nego što dozvole maloletnicima da pristupe njihovim platformama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.