Stručnjaci rešili večitu dilemu: Evo kada je idealno vreme za večeru

Izvor: B92, 18.Feb.2024, 18:50

Stručnjaci rešili večitu dilemu: Evo kada je idealno vreme za večeru

Iako se rana večera obično povezuje sa starijim osobama ili malom decom, čini se da danas sve više ljudi pazi kada će pojesti poslednji obrok u danu i pokušavaju da ne jedu posle 19 časova.

Jedan od velikih pokretača tog trenda, kako piše portal Real Simple, bila je kovid kriza i promena radnog vremena restorana, od kojih je većina tokom pandemije skratila radno vreme, a gosti su se navikli da jedu ranije. Pored toga, nedavno je objavljeno nekoliko studija koje sugerišu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bi ranija večera mogla biti zdravija od večere neposredno pre spavanja, uglavnom ukazujući na činjenicu da je telu teže da "odradi“ proces varenja kada se on preklapa sa spavanjem jer je tada prerada šećera i masti lošija, što može biti posebno štetno za dijabetičare, gojazne osobe i hronične zdravstvene bolesnike.

Ipak, nutricionisti ističu da večera pre 19 časova nikome ne bi trebalo da bude pravilo i obaveza, jer vreme jedenja zavisi od brojnih faktora koji su manje-više van naše kontrole; kao što su radno vreme, razne obaveze, vreme za vežbanje, dečije aktivnosti, dostupnost hrane, glad, umor i još mnogo toga.

Lekari zato naglašavaju da je dobro večerati ranije – kada i ako je to izvodljivo – što može biti posebno korisno za osobe sa dijabetesom tipa 2. To potvrđuje i studija objavljena u Endocrine Journal iz 2018. koja je pokazala da tip 2. dijabetičari koji su jeli kasno uveče imali su lošiju kontrolu glikemije, što je potencijalno dovelo do zdravstvenih komplikacija vezanih za tu bolest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.