Izvor: B92, 25.Jun.2023, 16:46

Stručnjaci otkrivaju: Evo koliko vode dnevno zaista treba piti

Voda čini više od polovine naše telesne težine. Održava naše funkcionisanje regulisanjem temperature, podmazivanjem zglobova i uklanjanjem otpada iz tela. Nedostatak vode može nam otežati nošenje sa vrućinama i uzrokovati vrtoglavicu i umor.

Koliko bi vode stvarno trebalo da pijemo dnevno?

Verovatno ste čuli za pravilo od osam čaša vode dnevno, ali to nije nužno tačno. Prema nutricionistkinji Lauren Armstrong, količina vode koju treba da unesemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može varirati zavisno od nekoliko faktora, kao što su starost, pol i stil života.

"Ako često vežbate i živite u području sa toplom klimom, na primer, možda će trebati veći unos tečnosti. Takođe je moguće unositi više vode ako imate određena zdravstvena stanja, poput bolesti štitne žlezde ili problema s bubrezima, jetrom ili srcem", rekla je za CNBC.

Istraživanja pokazuju i da određeni lekovi, kao što su nesteroidni protivupalni lekovi i neki antidepresivi, uzrokuju zadržavanje vode. Zato je za preciznije upute o količini vode koja nam je potrebna u danu korisno razgovarati s medicinskim stručnjakom.

Kako ostati hidriran?

Voda nije jedini način da zadovoljimo svoje potrebe za tečnošću. Možemo konzumirati supu s malo soli, voće i povrće bogato vodom (lubenica, dinja, jagode, narandže, jabuke, ananas, grožđe, celer, krastavac, kupus, šargarepa, brokoli), osvežavajuće voćne deserte poput sladoleda, pa čak i kafu ili čaj.

"I kafa i čaj rade se s vodom, ali zavisno od vrste koju odaberete, mogu sadržati puno kofeina, koji se u velikim količinama smatra diuretikom koji može uzrokovati dehidraciju. Preporučuje se da unos kofeina bude manji od 400 miligrama dnevno", zaključuje Armstrong.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.