Stručnjaci: Teorija da je koronavirus pokrenut u laboratoriji je sigurno jedna mogućnost

Izvor: B92, 20.Maj.2021, 15:42

Stručnjaci: Teorija da je koronavirus pokrenut u laboratoriji je sigurno "jedna mogućnost"

Američki stručnjak za koronavirus kaže da je teorija da je koronavirus pokrenut u laboratoriji "jedna mogućnost".

Vodeći američki stručnjak za koronavirus dr Rošel Valenski rekla je da je koronavirus možda nastao u laboratoriji.

Direktorka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dr Rošel Valenski izjavila je u sredu da nije odbacila činjenicu da je kovid 19 mogao da nastane u laboratoriji, rekavši da je to "sigurno" jedna mogućnost.

Ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodala je da je većina koronavirusa "uglavnom životinjskog porekla".

Komentare je dala tokom zasedanja u Senatu, dodajući da nije videla dovoljno podataka da bi dala svoje mišljenje o tome kako je nastala trenutna pandemija.

Primedbe najvišeg zdravstvenog zvaničnika administracije Bajdena usledile su usred sve češćih poziva da se istraži da li virus ima zoonotsko ili životinjsko poreklo ili potiče iz laboratorije u Vuhanu u Kini.

Svetska zdravstvena organizacija izjavila je u martu u izveštaju da je "krajnje neverovatno" da je virus ljudima unet slučajnim curenjem iz laboratorije. Ali taj zaključak je žestoko kritikovan, a od tada su se javili i drugi naučnici koji pozivaju na dodatnu istragu.

U pismu 18 vodećih naučnika, objavljenom u časopisu "Science" prošle nedelje, kaže se: "I teorije slučajnog puštanja iz laboratorije i zoonotski preliv ostaju održivi".

Na veb-prezentaciji CDC-a trenutno se kaže da, iako je tačan izvor izbijanja nepoznat, "znamo da je prvobitno nastao kod životinje, verovatno slepog miša".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.