Stres isključuje muškarce

Izvor: B92, 06.Okt.2010, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stres "isključuje" muškarce

Poslednjeg puta kada ste optužili svog muškarca u toku žučne rasprave da vas ne sluša, bili ste potpuno u pravu, a sada imate i naučni dokaz. Studija istraživača sa Univerziteta Južne Kalifornije pokazala je da su i u stresnim situacijama ”muškarci sa Marsa, a žene sa Venere”.

U nedavno objavljenoj studiji, dve mešovite grupe od 47 muškaraca i žena imale su zadatak da posmatraju fotografije ljutitih lica nepoznatih ljudi.

Kontrolna grupa nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trpela nikakvu dodatnu stimulaciju, dok je eksperimentalnoj grupi veštački izazvano pojačano lučenje hormona stresa, kortizola.

Obe grupe pokazale su aktivnost u delu mozga koji služi za obradu vizuelnih podataka i u delovima koji izražavaju i razumevaju facijalne ekspresije, ali su muškarci reagovali potpuno drugačije od žena.

Pripadnici "jačeg” pola koji gledaju ljutito lice imaju smanjenu aktivnost delova mozga zaduženih za razumevanje osećanja drugih ljudi, za razliku od svojih lepših polovina kojima, potpuno suprotno, ti reoni pojačano rade.

"Ovo su prva otkrića koja pokazuju da se razlike među polovima u stresnom okruženju i socijalnom ponašanju proširuju na jedno od najvažnijih društvenih polja – razumevanje tuđih emocija”, kaže autorka studije prof. Mara Mejter.

Istraživanje je dokazalo da muškarci poseduju sposobnost da se "isključe” u stresnim situacijama i gube razumevanje za tuđa osećanja, dok se ženama empatija povećava i imaju potrebu za snažnijom emocionalnom podrškom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.