Stopala su ogledalo zdravlja

Izvor: B92, 09.Jan.2011, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stopala su ogledalo zdravlja

Tokom zime, veći deo dana provodimo u teškoj obući, kao što su čizme, i zato je baš ovo pravo vreme da posvetite veću pažnju stopalima i njihovom blagostanju.

Stopalo je vrlo komplikovana anatomska struktura koja se sastoji iz 26 kostiju, 33 zgloba, velikog broja mišića, tetiva, ligamenata, nerava i krvnih sudova i predstavlja značajnu anatomsko-dinamičku kariku u biomehanici donjih ekstremiteta.

Tokom jednog uobičajenog dana napravimo prosečno 8-10.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koraka. Ako uzmemo u obzir da pri svakom koraku stopalo trpi opterećenje 2 do 3 puta veće od telesne težine, možemo zaključiti da su tokom svakog dana, naša stopala izložena ogromnom opterećenju. Strukturalna kompleksnost i svakodnevna opterećenja čine da su tegobe sa stopalima jedan od vrlo čestih zdravstvenih problema.

Po svetskim statistikama svaki peti pacijent koji zatraži pomoć ortopeda, dolazi zbog tegoba od strane stopala. Stopala su i ogledalo opšteg zdravstvenog stanja. Mnoga nervna i cirkulatorna oboljenja, artritis i dijabetes, vrlo često daju prve simptome upravo na stopalima, tako da tegobe vezane za stopala mogu biti i prvi znak ozbiljnih zdravstvenih problema.

Dr Predrag Todorović, ortopedski hirurg na Institutu za Ortopedsko Hirurške bolesti Banjica kaže da je kod dijabetičara odgovarajuća nega stopala veoma važna. "Dijabetičari često pate od loše cirkulacije i gubitka osećaja u ekstremitetima, najčešće u stopalima, što se naziva periferna neuropatija. Loša cirkulacija uzrokuje intermitene klaudikacije ( bol u mišićima tokom hoda) kao i grčeve tokom noći.

Periferna neuropatija je česta komplikacija dijabetesa. Dijabetsko stopalo je posebno izloženo riziku od učestalih povreda zbog gubitka zaštitnog osećaja u predelu stopala koje je zahvaćeno perifernom neuropatijom.

Kada je gubitak senzacija u predelu stopala kombinovan sa insuficijentnom cirkulacijom i prethodnim ili novonastalim deformitetima, moguće je da dođe do ozbiljnih komplikacija kao što su ulceracije kože, infekcije kože i mekih tkiva, osteomijelitis, prelomi kostiju ili Šarkoova artropatija, kao i gangrena.

Izvor: Mens Health

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.