Stomatolog tvrdi: Napitak bez kog ne možete da zamislite dan, šteti vašim zubima

Izvor: B92, 13.Jan.2024, 11:08

Stomatolog tvrdi: Napitak bez kog ne možete da zamislite dan, šteti vašim zubima

Mnogi od nas jutro počinju popularnim zdravim napitkom koji se pravi vrlo jednostavno - od vode i limuna.

Poznato je da je ovo osvežavajuće piće bogato vitaminom C, te nas lakše razbuđuje i štiti od prehlada i virusa. Ipak, stomatolozi upozoravaju da kiselkasto piće može da bude štetan za zube.

Dobra higijene zuba je izuzetno bitna ako želimo da održimo zdrav način života i pod tim se podrazumeva mnogo više od jednostavnog pranja zuba i čišćenja koncem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dva puta dnevno. Da bi zubi blistali, trebalo bi da dobro razmislimo o tome šta jedemo i pijemo. Većina nas zna da prekomerno pijenje čaja i kafe može dovesti do ružnih mrlja, ali i voda i limun mogu negativno da utiču na zube i desne, tvrde stomatolozi.

Osvrćući se na neke od trendova o kojima se najviše govorilo u 2023. godini, stomatolog Kaled Kasem je istakao da treba da budemo oprezni kada pijemo vodu sa limunom koja je, iako osvežava, takođe i veoma kisela:

"Nije iznenađujuće da je voda sa limunom i dalje popularan trend jer ima mnogo dokazanih zdravstvenih prednosti ovog pića. Izvor je hidratacije i vitamina C, dobro deluje na zdravlje kože, pomaže varenje i ubrzava metabolizam. Ali, oštećuje zubnu gleđ", pojašnjava Kasem, a piše Miror.

Limunov sok je veoma kiseo i može da nagriza gleđ, pa zubi postaju podložniji raznim oboljenjima:

"Ako je ovaj napitak jedan od vaših svakodnevnih rituala, savetujem da ga pijete na slamku kako biste zaštitili zube. Ako uočite bilo kakve ranica u ustima, nemojte ga piti, jer kiselost može izazvati iritaciju i upalu", savetuje stomatolog. Napitak je veoma popularan na Tiktoku i među poznatim zvezdama

Voda sa limunom dokazano pomaže da se poboljša mikrobiom creva, a utiče povoljno i na kožu. Često možemo da vidimo na Tiktoku kako ga hvala, a poznate ličnosti kao što su Dženifer Aniston, Hilari Daf i Naomi Kembel ističu da uživaju u ovom jednostavnom piću. Koju hranu i pića treba izbegavati ako želimo da nam zubi budu zdravi

Gazirana pića, sokovi, zaslađena kafa i čajevi se veoma negativno odražavaju na zube. Pored toga što zbog kiseline mogu da se stvore ranice, ovi napici predstavljaju "gorivo" za bakterije zbog koji nastaje karijes. Šećeri i slatkiši takođe "hrane" bakterije i razgrađuju zubnu gleđ. Rafinisani ugljeni hidrati, kao što su beli hleb i beli pirinač, i određena skrobna hrana, kao što je čips, mogu doprineti lošem oralnom zdravlju, piše Helt lajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.