Stomatolog može otkriti da li imate dijabetes: Ovo su znaci

Izvor: B92, 27.Jan.2024, 09:06

Stomatolog može otkriti da li imate dijabetes: Ovo su znaci

Vaša usta mogu da otkriju mnogo o vašem celokupnom zdravlju, čak mogu da ukažu i na rizik od dijabetesa. Dr Vivian Roknian, stomatolog, otkrila je da vaš zubar može da otkrije mnogo o vašem zdravlju samo gledanjem u vašu usnu duplju.

Ona je opisala tri znaka koji mogu da ukažu na dijabetes.

Prvi znak upozorenja može da se pojavi na vašem jeziku u vidu pukotina, objasnile je doktorka, piše Express.

Ona je dodala da je jednom prilikom pacijent rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je uvek žedan i kada je pogledala njegov jezik videla je pukotine.

Možda je jedan od najpoznatijih simptoma dijabetesa polidipsija, zbog koje ste veoma žedni uprkos tome što pijete mnogo tečnosti, objasnila je doktorka.

Dok svi s vremena na vreme ožedne, Diabetes.co.uk napominje da ako osećate da vam je grlo stalno suvo ili vam je žeđ jača nego obično i nastavlja se čak i nakon što ste popili tečnost, to može biti znak dijabetesa.

Ovaj simptom često prati privremena ili dugotrajna suvoća usta.

Poslednji znak koji se može primetiti u ustima su crvene desni. Stomatolog je objasnio da čak mogu da počnu da krvare kada ih dodirnete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.