Što smo zdraviji, to smo pametniji?

Izvor: B92, 12.Sep.2011, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Što smo zdraviji, to smo pametniji?

Genetika i obrazovanje se uglavnom smatraju najvećim graditeljima inteligencije, ali naučnici na osnovu otkrića u novoj studiji tvrde da bolest ostavlja daleko veći uticaj.

Naučnici sa Univerziteta u Novom Meksiku analizirali su koeficijent inteligencije kod ljudi širom Amerike i otkrili da izloženost infektivnim bolestima ima veliki uticaj na rad mozga.

Kažu da je razlog za to što ljudi, a naročito deca, posvećuju veliki deo energije funkcionisanju mozga. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ako bolest „preuzme" tu energiju, inteligencija počinje da „pati".

„Infektivne bolesti su faktor koji može oduzeti ogromne količine energije od mozga koji je u razvoju. One mogu biti glavni uzrok varijacija u ljudskoj inteligenciji", smatra Kristofer Epig, jedan od istraživača.

Njegov tim je testirao mnoge teorije o faktorima koji utiču na inteligenciju, uključujući i obrazovanje i bogatstvo.

„Pet zemalja u kojima je izmeren najmanji prosečan koeficijent inteligencije, imao je veću stopu rasprostranjenosti infektivnih bolesti, od pet zemalja sa najboljim rezultatima", objašnjava Epig.

On se nada da će hipoteza njegovog tima ljudima pomoći da shvate važnost suzbijanja infekcija širom sveta.

„Ako je primarni uzrok razlika u inteligenciji ipak genetika, koeficijent inteligencije bi bilo veoma teško promeniti", dodaje on.

Foto: Clare Bloomfield / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.