Stižu nove verzije vakcine protiv HIV-a

Izvor: B92, 03.Maj.2023, 08:06

Stižu nove verzije vakcine protiv HIV-a

Platforma za informacionu ribonukleinsku kiselinu (mRNA) koja u našem telu prenosi informacije potrebne za izgradnju belančevina može pomoći naučnicima da stvore vakcinu protiv virusa humane imunodeficijencije (HIV), izjavio je Denis Logunov, zamenik direktora Istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja.

Logunov je u intervjuu za TAS rekao da postoji određena fenomenologija koja nam omogućava da mRNA koristimo u pokušaju da kreiramo nove verzije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vakcine.

"Dakle, moramo da nastavimo da radimo na tome. U ovom slučaju stvaranje mRNA vakcine moglo bi da pomogne da se pacijenti imunizuju na duži period, čak i oni sa slabim imunogenima T-ćelijama. Ovde ova tehnologija može da napravi razliku”, rekao je Logunov.

Kao rezultat infekcije virusom humane imunodeficijencije pacijent razvija infekciju HIV, koju karakteriše progresivno oštećenje imunog sistema, što dovodi do sindroma stečene imunodeficijencije (AIDS), od kojeg pacijent razvija ozbiljne sekundarne infekcije, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.