Stiže novi soj koronavirusa: Bolnice u pripravnosti, vraćaju se zaštitne maske

Izvor: B92, 12.Apr.2023, 18:32

Stiže novi soj koronavirusa: Bolnice u pripravnosti, vraćaju se zaštitne maske

Indija se suočava s naglim porastom broja zaraženih. Za skok je odgovoran novi soj omikrona nazvan arkturus, a čini se da su ga epidemiološke službe detektovale i u Velikoj Britaniji još pre mesec dana.

Nova varijanta koronavirusa, koja izaziva velike probleme u Indiji, u Velikoj Britaniji je već mesec dana, otkrivaju njihove zdravstvene službe. Najzarazniji soj omikrona, nazvan arkturus, zabeležen je već kod 50 pacijenata.

Bolnice u Indiji sada su pod crvenim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upozorenjem, a u nekim delovima zemlje vraćene su obavezne zaštitne maske kako bi se suzbilo eksplozivno širenje zaraze koje je u poslednjih mesec dana poraslo 13 puta, prenosi Dejli mejl.

Nacionalno ministarstvo zdravstva je ove nedelje sprovelo vežbe kako bi proverilo koliko su bolnice pripremljene za novi potencijalni priliv pacijenata. Saopšteno je i da je 12. aprila bilo 40.215 aktivnih slučajeva kovida, što je povećanje od 3.122 u samo jednom danu.

Međutim, vrhunski naučnici ne očekuju da će varijanta koju su nazvali XBB.1.16 biti smrtonosnija od ostalih tipova kovida koji trenutno kruže. Danas bolest uzrokovana koronavirusom jako nalikuje gripu, za razliku od najranijih dana pandemije.

I dok je u Velikoj Britaniji objavljeno kako je do sada uočeno tek 50 slučajeva zaraze ovim sojem, indijski epidemiolozi smatraju da je novi talas zaraze koji je zahvatio njihovu zemlju uzrokovan isključivo arkturusom, prenosi Dnevnik.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.