Sterilitet sve učestaliji u Srbiji

Izvor: Vesti-online.com, 03.Jul.2010, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sterilitet sve učestaliji u Srbiji

Veliki broj bračnih parova u Srbiji ima problema sa sterilitetom pa se zato sve više prijavljuju za programe vantelesne oplodnje, koji se mogu obavljati u devet zdravstvenih ustanova. Država nudi besplatnu vantelesnu oplodnju za 1.000 parova svake godine.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije i predsednik Republičke Komisije za vantelesnu oplodnju prof. dr Aleksandar Ljubić kaže da je od 2006. godine do aprila ove godine, u Nacionalnom programu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za vantelesnu oplodnju Ministarstva zdravlja, koji finansira Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) učestvovalo 2.600 bračnih parova.

On je naveo da je kod njih u 30 odsto slučajeva uspešno izlečen sterilitet i da je procenat uspešnosti tog programa na evropskom nivou, što je ocenio dobrim, obzirom na to da se za zdravstvo u Srbiji izdvaja manje nego u drugim zemljama.

U Nacionalnom programu, kojim je predviđena oplodnja za 1.000 parova godišnje, za koji pacijenti najpre treba da dobiju uput svog ginekologa, a potom komisija odlučuje da li se može izvršiti takva intervencija, mogu učestvovati žene starosti do 38 godina koje nisu rađale ili nemaju žive dece i kojima je očuvana funkcija jajnika.

Ovaj uslov je postavljen jer se, prema rečima dr Ljubića, time povećava šansa za uspeh u lečenju, a veliki broj pacijenata prijavljuje se o sopstvenom trošku i to su uglavnom osobe koje imaju više od 38 godina i kod kojih postoje teži oblici steriliteta.

Prema njegovim rečima, skoro polovina osoba koja pati od steriliteta ima više od 38 godina pa im nije omogućeno da se prijave za Nacionalni program već sami plaćaju oplodnju.

Nacionalni program vantelesne oplodnje, pored Instituta za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" i Kliničkog centra Vojvodine, može sprovoditi i u šest privatnih klinika.

Direktor Specijalne ginekološke bolnice "Jevremova" u Beogradu Aleksandar Obradović kaže da je jedan od razloga zbog čega je sterilitet postao učestala pojava u Srbiji odlaganje trudnoće za kasnije godine.

U Specijalnoj bolnici za vantelesnu oplodnju u Leskovcu koju je pre dve godine otvorio poznati genetičar srpskog porekla Miodrag Stojković, pomoć je do sada zatražilo 2.500 ljudi, a postupak oplodnje je urađen kod 750.

Prema podacima te klinike, prošle godine je obavljeno 350 postupaka vantelesne oplodnje kod parova, a od početka ove godine čak 200 njih. Već je rođeno više beba, a nekoliko parova takođe očekuje prinovu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

OD 2006. VANTELESNU O DRŽAVNOM TROŠKU PROŠLO 2.600 PAROVA

Izvor: Kurir, 03.Jul.2010

BEOGRAD - Veliki broj bračnih parova u Srbiji ima problema sa sterilitetom pa se zato sve više prijavljuju za programe vantelesne oplodnje, koji se mogu obavljati u devet zdravstvenih ustanova...Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije i predsednik Republičke Komisije...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.