Sterilitet problem svakog 7. para

Izvor: B92, 08.Jan.2012, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sterilitet problem svakog 7. para

Svaki sedmi ili osmi bračni par u Srbiji ima problem sa sterilitetom, pokazuju podaci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), što je bio razlog da se, uz finansijsku pomoć gradske uprave, parovima omogući i treći pokušaj vantelesne oplodnje.

Od 2007. godine do sada oko 6.100 parova upućeno je na proces vantelesne oplodnje, a procenat uspešnosti je oko 23 odsto, kazao je Tanjugu pomoćnik direktora sektora za medicinske poslove RFZO Zoran Jovanović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Sličan procenat uspešnosti je i primećen i u drugim zemljama, tako da Srbija ne odudara od tog proseka.

RFZO je do sada finansirao dva pokušaja vantelesne oplodnje, a od polovine prošle godine nije potpisivan ugovor sa privatnim klinikama budući da je procenjeno da državne ustanove imaju dovoljno kapaciteta da obave tu proceduru.

Budući da je doneta odluka da se ne raspisuje novi javni poziv za tu uslugu, sada se postupak vantelesne oplodnje može obaviti u Kliničkom centru Srbije, Kliničkom centru Niš, Kliničkom centru Vojvodine i GAK Narodni front u Beogradu.

Zainteresovani Beograđani od danas mogu da se za treći pokušaj prijave u zgradi RFZO u ulici Jovana Marinovića 2, na šalterima koji će biti vidno obeležen obaveštenjem "Treći pokušaj vantelesne oplodnje na teret sredstava grada Beograda".

Mogu se prijaviti svi parovi koji su imali dva neuspela pokušaja vantelesne oplodnje, i to oba finansirana sredstvima RFZO ili jedan tim sredstvima, a drugi da je finansirao grad.

U postupak će biti uključene pacijentkinje koje su dobile odobrenje stručne Komisije klinika na kojima se obavlja vantelesna, pre navršene četrdesete godine života.

Kada je reč o proceduri, najpre je potrebno da se žena obrati svom ginekologu, nakon čega sa tom dokumentacijom i svima nalazima odlazi u RFZO, gde komisija odlucuje da li par ispunjava uslove da bi se započeo proces vantelesne oplodnje.

Predstavnici klinike "Pronatal medikal grup" iz Češke posetili su u oktobru prošle godine Srbiju i tom prilikom najavili da imaju u planu otvaranje regionalnog Centra za vantelesnu oplodnju u Beogradu.

Predstavnici te Klinike upoznali su tada predsednicu parlamenta Slavicu Ðukić Dejanović o načinu rada, o tome da se veliki broj parova iz Srbije ali i zemalja regiona lečio u toj klinici, kao i da će za otvaranje centra u Beogradu izdvojiti dva miliona evra.

Direktor Klinike "Pronatal" Dr Tonko Mardešić rekao je da godišnje u toj ustanovi pomoć zatraži između 400 i 450 parova iz Srbije, dodajući da je ideja da Centar za vantelesnu oplodnju bude otvoren u saradnji sa Specijalnom privatnom ginekološkom bolnicom "Genezis medikal" u Beogradu.

Ovakav način pružanja usluga pacijentima, kako je rečeno, omogućiće i uštede jer više neće morati da putuju u Česku i plaćaju smeštaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.