Šta se nalazi u drogi? Od sada besplatni testovi za sadržaj u narkoticima

Izvor: B92, 11.Jun.2023, 09:28

Šta se nalazi u drogi? Od sada besplatni testovi za sadržaj u narkoticima

Ljudi koji koriste droge od sada će u Berlinu moći besplatno da provere supstance do kojih su došli - da vide šta sadrže i da li su "čiste".

Takozvani drag-čeking (Drug-Checking) počinje posle dugogodišnjih razgovora i priprema, saopštila je zdravstvena administracija gradskih vlasti.

Analize će raditi institut za sudsku i socijalnu medicinu (GerMed) pokrajine Berlin. Narkotici kao što su marihuana, hašiš, kokain, ekstazi i spid mogu da se predaju na testiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u tri savetovališta.

Takođe se planira organizovanje savetodavnih razgovora i otvorena vrata u savetovalištima.

Posle lokalnih izbora 2016. socijaldemokrate (SPD), Levica i Zeleni su odlučili da u koalicioni sporazum ubace ovu vrstu testiranja.

Nakon toga su počele pripreme u kojima su učestvovali i javno tužilaštvo i policija. Neki od kritičara kažu da će analize zabranjenih supstanici podstaći dalju upotrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.