Šta se događa sa našim telom kada prestanemo da jedemo slatko?

Izvor: B92, 02.Jul.2023, 20:14

Šta se događa sa našim telom kada prestanemo da jedemo slatko?

Preterana konzumacija šećera povećava rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca zbog čega dijetetičari savjetuju da količinu istog smanjimo na najmanju moguću meru. Ako želimo da izbacimo šećer iz ishrane, potpuno ili privremeno, to može dovesti do primetnih promena u našem telu i raspoloženju. Kako donosi The Healthy, postoji nekoliko benefita koje će nam se dogoditi ako se odreknemo slatkiša.

Izgledaćemo mlađe

Stručnjaci upozoravaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da preterivanje sa slatkim može dovesti do ranijeg nastanka bora pa ćemo samim time izgledati starije nego što zapravo jesmo. S druge strane, ako smanjimo unos šećera, objašnjavaju kako bismo mogli izgledati mlađe. Stvar je u tome što šećer uzrokuje glikaciju, proces kojim se molekuli šećera vezuju za kolagen i elastin u našoj koži.

Naime, to su dva glavna proteina koja našoj koži daju mladalačka svojstva, a odricanje ili barem smanjenje količine šećera koji jedemo takođe može smanjiti nivo glukoze i insulina u krvotoku, smanjujući pritom hronične i akutne upale povezane sa starenjem.

Bićemo srećniji

Iako mnogi ljudi misle da će ih slatko usrećiti, istraživanja zapravo dokazuju kako je konzumacija šećera povezana s višim stopama depresije. Kako objašnjavaju stručnjaci, to može biti zbog činjenice da šećer može dovesti do hronične upale što direktno utiče na rad mozga. Ako izbacimo šećer iz ishrane, mogli bismo da primetimo da smo boljeg raspoloženja.

Mogli bismo da smršamo

Šećer može stvoriti zavisnost, a kada smanjimo količinu koju jedemo, unosimo manje kalorija i gubimo na težini. Naime, kada jedemo rafinisani šećer, naše telo ne dobija signal da smo siti zbog čega unosimo više kalorija nego što nam je uopšte potrebno te samim time dobijamo suvišne kilograme. Dijetetičari objašnjavaju da će se naši hormoni prirodno regulisati kada šećer zamenimo hranjivom celovitom hranom.

Imaćemo jači imunitet

Brojna istraživanja pokazuju kako je preterana konzumacija namirnica bogatih šećerom, naročito rafinisanim, povezana s oslabljenim imunitetom. Samim time skloniji smo raznim bolestima, a ako smanjimo unos slatkog, i imunitet će nam biti mnogo otporniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šta se događa sa našim tijelom kada prestanemo da jedemo slatko?

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jul.2023, 09:57

Pretjerana konzumacija šećera povećava rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca zbog čega dijetetičari savjetuju da količinu istog smanjimo na najmanju moguću mjeru. Ako želimo da izbacimo šećer iz ishrane, potpuno ili privremeno, to može dovesti do primjetnih promjena u našem...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.