Šta noćni rad čini telu?

Izvor: B92, 21.Jan.2014, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta noćni rad čini telu?

Rad u noćnoj smeni izaziva haos u telu i može da ima dugoročne štetne posledice, upozorili su istraživači.

Rad preko noći povezan je sa većim rizikom od dijabetesa tipa 2, srčanog udara ili raka. Naučnici istraživačkog centra u Sariju utvrdili su da poremećaji koji nastaju usled rada u noćnoj smeni izazivaju probleme na molekularnom nivou.

Stručnjaci kažu da su ih iznenadili obim, brzina i ozbiljnost štete koji nastaju kada je čovek budan preko noći, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preneo je BBC.

Ljudsko telo ima svoj prirodni ritam ili telesni sat po kojem je "namešteno" da spava noću i bude budno preko dana.

Poremećaj ovog rasporeda ima duboke posledice i dovodi do remećenja temperature i lučenja hormona, što se odražava na fizičke sposobnosti tela i funkcionisanje mozga.

Studija, objavljena u "Procedurama Nacionalne akademije nauka", obuhvatila je 22 osobe koje su iz normalnog dnevnog rasporeda prešle u noći rad.

Testovi krvi pokazali su da je šest posto gena precizno programirano da budu aktivni u određenom delu dana. Nakon što su dobrovoljci počeli da rade preko noći, taj genetski mehanizam se izgubio.

Doktor Sajmon Arčer, jedan od autora istraživanja, izjavio je da su uočeni poremećaji u vezi sa više od 97 odsto "ritmičkih" gena, kada su ljudi počeli da pomeraju vreme odlaska u krevet.

Naučnici su zaključili da telesne funkcije, poput rada srca, bubrega i mozga, tada postaju neusklađene.

"To postaje vremenski haos. Kao kada biste živeli u kući koja ima sat u svakoj sobi, a onda ti satovi počnu da pokazuju različito vreme. Naravno, to vodi do haosa u domaćinstvu", izjavio je drugi učesnik istraživanja, profesor Derk-Jan Dijk.

Foto: Image courtesy of Michael Elliott / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Noćni rad stvara haos u telu

Izvor: Radio 021, 21.Jan.2014

Rad u noćnoj smeni izaziva haos u telu i može da ima dugoročne štetne posledice, upozorili su istraživači.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.