Šta loše držanje čini vašem zdravlju?

Izvor: Vesti-online.com, 08.Feb.2014, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta loše držanje čini vašem zdravlju?

Ko bi pomislio da pogrbljeno i nepravilno držanje može prouzrokovati tako veliku štetu? Međutim, način na koji stojite ili sedite uopšte nije zanemariv. Obratite pažnju na pravilno držanje tela i u trenutku poboljšajte svoje zdravlje.

U nedavnom istraživanju Univerziteta San Francisko otkriveno je da osobe koje hodaju pogrbljeno i imaju loše držanje imaju povećan osećaj depresije i niže nivoe energije. Učiteljica joge i stručnjak za pravilno držanje Kerol Krukof >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kaže: “'Čak i naš jezik odražava vezu između pravilnog držanja i emocionalnog uticaja, pa tako slabe osobe vrlo često opisujemo kao beskičmenjake”.

Šta možete učiniti: Zamislite da imate svetlo tačno na sredini grudi. Bilo da sedite, bilo da hodate, vaše "svetlo" uvek mora biti usmereno napred. Držite glavu usmerenu napred, ali bez podizanja brade.

Kada sedite u zgrčenom položaju, vaši unutrašnji organi, uključujući creva, previše se skupljaju. A upravo to može usporiti sve, uključujući probavu.

Šta možete učiniti: Joga i pilates su osnovne vežbe koje "pokreću stvari". Jedna od brojnih poza koja može aktivirati usporena creva je kobra. Lezite na stomak, a glavu naslonite na podlaktice. Nakon toga ruke postavite u nivo grudnog koša i polako se podižite gore, sve dok potpuno ne istegnete leđa.

Nedavno australijsko istraživanje otkrilo je da posle 25. godine života svaki sat pogrbljenog ležanja na kauču pred televizorom smanjuje očekivano trajanje života za 21,8 minuta. Osim toga, engleska studija otkrila je da duže sedenje udvostručava rizik od obolevanja od dijabetesa, a opasnost za kardiovaskularne bolesti povećava se za 147 posto.

Šta možete učiniti: Pokušajte da ne sedite zgrčeno pred televizorom, ustajte bez oslanjanja na rukohvate i spuštajte se u sedeći položaj kontrolisanim pokretima. Upravo će to ojačati mišiće donjeg dela tela i umanjiti rizik od bolesti.

Današnji način života prvenstveno je sedelački, međutim, činjenica je i da dok sedimo neminovno izgledamo deblje. Naime u sedećem položaju unutrašnji organi jednostavno nemaju kuda pa automatski delujemo deblje.

Šta možete učiniti: Rešenje je jednostavno – ustanite i krećite se. Kada stojimo, za razliku od sedenja, trošimo i do 20 posto više kalorija i jačamo mišiće, podstičemo metabolizam i povećavamo gipkost kostiju.

Naša tela su svojevrsne mašine koje pokreću tečnosti i gasovi. Dugotrajno sedenje, posebno s prekrštenim nogama, prekida cirkulaciju, povećava pritisak, pa čak i uzrokuje pucanje vena.

Šta možete učiniti: Kako biste osigurali pravilnu cirkulaciju u donjem delu tela, stručnjaci preporučuju da ustanete, zauzmete pravilno držanje i posle toga podignete nogu u vazduh. Taj položaj zadržite neko vreme - dovoljno da pet puta snažno udahnete i izdahnete dišući iz dijafragme - a zatim to ponovite s drugom nogom.

Nedavna studija s Harvarda otkrila je da ljudi koji se drže uspravno imaju 20-postotno povećanje testosterona i smanjenje od 25 posto u nivoima kortizola dok su osobe koje su se držale pogrbljeno beležile pad od 10 posto u nivou testosterona i 15-postotno povećanje kortizola. Ukratko, osobe koje se drže pogrbljeno osim niskog samopoštovanja izložene su i višim nivoima stresa.

Pogrbljeno sedenje je takođe popriličan problem. Naime, plitko disanje u grudima opterećuje pluća, a srce će brže kucati kako bi obezbedilo dovoljnu količinu kiseonika. Rezultat je začarani krug, jer stres podstiče plitko disanje, što pak stvara dodatni stres.

Šta možete učiniti: Stručnjaci savetuju da se sami podsetimo da dišemo iz abdomena kako bi se smanjio nivo stresa. Kako biste bili sigurni da dišete pravilno, stavite ruku na stomak i tada bi trebalo da osetite kako se stomak širi kako udišete.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta loše držanje čini vašem zdravlju?

Izvor: Dzungla.org, 08.Feb.2014

Ko bi pomislio da pogrbljeno i nepravilno držanje može prouzrokovati tako veliku štetu? Međutim, način na koji stojite ili sedite uopšte nije zanemariv. Obratite pažnju na pravilno držanje tela i u trenutku poboljšajte svoje zdravlje.. OpširnijeVesti Online

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.