Šta kada su najmlađi zaraženi? Koronavirus kod dece pokazuje određene šablone VIDEO

Izvor: B92, 18.Okt.2021, 19:58

Šta kada su najmlađi zaraženi? "Koronavirus kod dece pokazuje određene šablone" VIDEO

Za tešku kliničku sliku kod dece, stručnjaci "krive" veoma zarazan delta soj, koji ne štedi ni one najmlađe. Ipak, postavlja se pitanje - da li je to nešto što je očekivano, ili je trenutna situacija sa obolelom decom, ipak zatekla naše lekare.

Iako su dosadašnja iskustva sa koronavirusom pokazala da kovid izaziva blaži oblik bolesti kod dece, delta soj, sa druge strane pokazuje da sa koronom nema pravila.

Doktorka Andreja Prijić specijalista pedijatrije i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pulmolog objašnjava da je koronavirus nepredvidiv, ali da trenutni, četvrti talas u Srbiji, ipak, pokazuje određene šablone, bar kada su deca u pitanju.

Dobra vest može biti i to što su i dalje u celokupnoj populaciji, teške kliničke slike kod dece ipak veoma retke. Bez obzira na to, svakodnevno se mogu čuti apeli struke za poštovanjem osnovnih mera zaštite.

Još jednu muku za roditelje pravi i činjenica da su simptomi koronavirusa kod dece veoma slični simptomima obične prehlade ili gripa. Stoga je preporuka da se pri pojavi istih, svakako ne preskoči testiranje, jer je otkrivanje kovida u ranoj fazi ključno za brzo ozdravljenje.

Detaljnije u videu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.