Šta jesti kada su paklene vrućine? Spisak namirnica koje rashlađuju i dodatno greju telo

Izvor: B92, 13.Jul.2023, 09:54

Šta jesti kada su paklene vrućine? Spisak namirnica koje rashlađuju i dodatno greju telo

Ajurvedske principe mnogi smatraju osnovom zdravog načina života, a osim lekovite moći, mogu da olakšaju i svakodnevni život, posebno kada je u pitanju podnošenje vrućine.

Visoke temperature i toplotni talas iscrpljuju na mnogo načina, a nije tajna da ishrana može u velikoj meri doprineti opštem stanju tela i duha. Stručnjaci upozoravaju da tokom visokih temperatura treba izbegavati tešku i masnu hranu, kao i šećer, zaslađena gazirana pića i alkohol. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kada je reč o ajurvedi, ona deli hranu na toplu i hladnu na osnovu dejstva na organizam i pokušava da proceni da li određena hrana ima efekat hlađenja ili zagrevanja unutar našeg tela, što utiče na metabolizam i varenje.

Govoreći o spoljnoj temperaturi hrane, sveže kuvana hrana se može zameniti toplom hranom, a sladoled hladnom hranom. Međutim, u ajurvedskim terminima, sladoled zapravo zauzima mesto u kategoriji tople hrane. Prema Ajurvedi, ne postoji direktna korelacija između fizičke temperature određene hrane i njene unutrašnje prirode, prenosi NDTVFood.

Topla hrana:

1. Najčešće konzumirana začinjena hrana uključuje luk, crni biber, beli luk, đumbir i začinjenu hranu. Ajurvedska dijeta izbegava ove sastojke.

2. Ogromna lista povrća spada u ovu kategoriju uključujući krompir, brokoli, spanać i pasulj.

3. Tokom zimske sezone, da bi se telo zagrejalo, korjenasto povrće poput šargarepe, rotkvice, repe i sl.

4. Sveže voće kao što su jabuke, pomorandže i mango takođe se svrstavaju u toplu hranu.

5. Začini kao što su ajvain, senf i hing (asafetida) pomažu u pružanju olakšanja od uobičajenih tegoba poput prehlade i gripa u zimskoj sezoni. Spadaju u kategoriju tople hrane i pomažu u jačanju imuniteta.

6. Poznato je da zagrevaju i biljke poput bosiljka, origana i nane.

Hladna hrana:

1. Kategorija hladne hrane uključuje voće kao što su banane, jagode, lubenice, kivi i kajsije. Nije iznenađujuće, oni su omiljeni leti zbog svoje rashladne prirode.

2. Mlečni proizvodi poput mleka i jogurta, kajmaka i sira takođe imaju rashladni efekat na telo.

3. Svi proizvodi od soje uključujući sojino mleko i tofu pripadaju ovoj kategoriji.

4. Nekoliko toplih napitaka poput zelenog čaja zauzimaju mesto u ovoj kategoriji. Hladna hrana pomaže u čišćenju toksina i zauzvrat pružaju umirujući efekat na telo.

5. Povrće kao što su pečurke, paradajz, špargle, zelena salata i patlidžan lako se vari u letnjim mesecima zbog svoje prirode rashlađivanja.

"Priroda tipa tela nas usmerava ka vrsti hrane koju treba da jedemo. U slučaju da neko konzumira previše vruće hrane, količina toplote koju proizvodi telo se povećava. Takođe izaziva osećaj pečenja. To može dovesti do problema u sistemu za varenje, gubitka pokretljivosti, osipa na koži, pa čak i čireva", kaže ajurvedski stručnjak BN Sinha.

Ali ne treba preterivati ni sa hladnom hranom.

"Odloženo varenje i česti napadi gripa, kašlja i groznice mogu biti uzrokovani prekomernom konzumacijom hladne hrane", zaključio je Sinha.

Ako želite da se odmah rashladite, stručnjaci preporučuju nekoliko pića koja bi vam u tome mogla pomoći.

1. Kokosova voda

Pijući kokosovu vodu, ohladićete se. Ovaj napitak sadrži puno vitamina i minerala potrebnih telu koje se bori sa toplotom. Pijenje čaše kokosove vode dnevno, posebno tokom leta, takođe će pomoći u borbi protiv infekcija, dati vam više energije i rehidrirati vaše telo i održavati vas rashlađenim tokom celog dana.

2. Voda sa limunom

Voda sa limunom je među najboljim napitcima koji rashlađuju telo i deluju trenutno. U hladnu vodu dodajte malo šećera i iscedite svež limun. Ovo će vas odmah rashladiti, a ako želite da izgubite višak kilograma, umesto šećera zasladite napitak medom.

3. Surutka

Lagano piće sa trenutnim efektom hlađenja je svakako surutka. Ako svaki dan popijete čašu surutke za doručak, to će vam pomoći da preživite najtoplije dane bez previše problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.