Šta je preuranjeni pubertet i kada bi trebalo obratiti se lekaru? VIDEO

Izvor: B92, 12.Feb.2024, 21:34

Šta je preuranjeni pubertet i kada bi trebalo obratiti se lekaru? VIDEO

Rani ulazak u pubertet sve više zabrinjava roditelje, koji se suočavaju s nedostatkom informacija o tome kako se nositi s ovom promenom.

Tinejdžerke su ranije obično dobijale prvu menstruaciju u 13. godini, ali danas se to smatra gornjom granicom, pa su mnogi u dilemi da li se menstruacija sa 9 godina može smatrati poremećajem?

Pojam disfunkcionalna menstruacija je danas sve češći, a mnogo ljudi ne zna zapravo šta to znači, kao i kada je neophodno da se obratite >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lekaru.

O toj temi je govorila dr Dejana Milojević, ginekolog, koja je bila gost u emisiji 15o minuta.

"Ranije je to bilo između 11. i 13. godine, naravno da se to vreme pomerilo, kao što se pomerila i granica kad žene gube ciklus. Sada se 9 godina smatra donjom granicom kada devojčica dobija ciklus, sve ispod toga je preuranjeni pubertet", ističe dr Milojević.

Preuranjeni pubertet može predstavljati problem u svakom smislu.

"Ciklus može biti neregularan kod devojčica, naročito u preuranjenom pubertetu. Saradnja između pedijatra i ginekologa mora da postoji, roditelji kada primete promene kod dece već treba da obaveste pedijatra kako bi dobili sugestije šta da prate i na koji način", kaže dr Milojević.

Devojčice koje dobiju rano menstruaciju mogu biti gojaznije, obično su to deca sa malom telesnom težinom na rođenju, ali, prema rečima lekara, na osnovu prve menstruacije se donose mnogobrojni zaključci koji obeležavaju ginekološku anamnezu žene.

Opširnije o ovoj vesti pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.