Šta je EKG i čemu služi

Izvor: Mondo, 14.Sep.2018, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je EKG i čemu služi

Relativno čest pregled, verovatno ste ga nekad i obavili, ali možda ne znate šta tačno pokazuje i šta uopšte znači to EKG.

EKG je skraćenica za elektrokadriogram, grafički zapis električne aktivnosti srca. Ovaj pregled je brz i bezbolan, obavlja se elektrokardiografom, a posle snimanja koje traje nekoliko minuta, lekari odmah imaju uvid u rezultate.

Elektrokardiogram omogućava otkrivanje različitih oboljenja srca, a sam pregled može da otkrije poremećaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u radu srčanog ritma, uključujući i infarkt, ali i znakove ranijih srčanih udara.

Tokom pregleda, pacijent leži na krevetu, a elektrode elektrokardiografa su mu postavljene na grudni koš i zglobove ruku i nogu. Te elektrode registruju elektirčnu aktivnost srca koja se zatim prenosi na papir.

Jako je važno da tokom pregleda pacijent bude miran i da ne govori, jer to može uticati na rezultate.

Sam pregled ne zahteva nikakvu pripremu, ali ako uzimate neku terapiju, o tome obavestite lekara jer pojedini lekovi mogu uticati na rezultate. Odmah posle vraćate se uobičajenim aktivnostima.

Osam znakova da vam srce ne radi dobro

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.