Šta da radite kada se pojavi otežano gutanje kod dece? VIDEO

Izvor: B92, 06.Feb.2023, 15:33

Šta da radite kada se pojavi otežano gutanje kod dece? VIDEO

Gastroenterolog Vojislav Perišić je u gostovanju na TV Prva govorio o poremećajima gutanja kod dece, a i tome koja hrana je najbolja za decu u najmlađem uzrastu.

Ako je poremećaj gutanja vezan za anomaliju onda se dešava da se beba nakon prvog gutanja zagrcne, i to već treba radiološki da se ispita, a ako se ne ispita može doći do infantilne anoreksije.

"Može doći do odbijanja hrane, i ako se dete hrani na silu, ona proguta ali se ne zagrcnjava. U takvim situacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se koristi sonda, sipa se mleko, beba ne vraća mleko u usnu duplju, nema aspiracionog pneumonitisa i tu je problem psihološki" navodi dr Perišić.

Ako beba ne voli mleko, treba mu dati kašice.

"Treba rano uvesti ne mlečne obroke i bebe će perfektno napredovati."

Pravo vreme za uvođenje kašica je već od mesec i po dana, ali ovaj problem sa gutanjem se javlja oko 4. meseca života.

Infantilna anoreksija

Kako doktor ističe, primenjuje se lek periaktin. To je lek za alergiju koji ima nuspojave u vidu otvaranja apetita.

Kako primetiti otežano gutanje kod dece?

Kada hrana krene iz usne duplje u jednjak, ona naiđe na zatvarač odnosno, zaštitni refleks koji se naziva epiglosis, a on čuva naše larison aspiracije. Uvodi se mleko koje se polako zgušnjava, i dete se time hrani pa sve dok refleks ne popusti.

Detaljnije pogledajte u videu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.