Šta da radite kad opečete jezik

Izvor: Mondo, 15.Dec.2017, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta da radite kad opečete jezik

Svima nam se barem jednom desilo da smo srknuli vreo čaj, kafu, supu… Opekotine na jeziku su veoma neprijatne, a evo kako da ih brže zalečite.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Evo šta savetuje stomatolog dr Undžang Džo, koji naglašava da su opekotine jezika u većini prvog stepena, dakle nisu opasne. Ali su neprijatne, to već znate.

Ishrana

Birajte namirnice koje su mekane, kako ne biste pogoršali opekotinu. Preporučuju se >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << jogurt, palenta, kačamak i slične stvari koje ne morate dugo da zadržite ustima pre nego što ih progutate.

Izbegavajte previše toplo, hladno ili začinjeno

Ako želite da proces zaceljivanja opekotine bude kraći, izbegavajte previše začinjenu hranu, vrele ili ledene napitke. "Sve to otežava zaceljivanje opekotine, pa je najbolje da napici i hrana koju unosite bude sobne temperature", kaže stomatolog.

Ništa od kiselih napitaka

"Kafu, vino i gazirane napitke bi trebalo da izbegavate barem dva dana", upozorava dr Džo.

Sva tri napitka su veoma kisela (možda ne ukusom, ali sadrže kiseline), što znači da iritiraju kožu u procesu zarastanja i tako odlažu taj proces. I ne, neće vam pomoći ako u kafu dodate malo mleka da je razblažite.

Oralna higijena

Bakterije nikako nisu dobre za bilo kakve rane jer mogu da ih inficiraju, a isto važi i higijenu usta i opekotine.

Ukoliko ste opekli jezik, temeljno perite zube, koristite tečnost za ispiranje usta i pijte dosta vode kako biste sprečili zadržavanja mrvica hrane u ustima.

Stručni tretmani

Oni čije su opekotine ozbiljne, nisu prvog stepena, trebalo bi da odu kod lekara kako bi im on prepisao tretman.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.