Šta da ne koristite svaki dan?

Izvor: Vesti-online.com, 15.Mar.2012, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta da ne koristite svaki dan?

Da li su vam omiljeni proizvodi koje koristite zaista neophodni? Stručnjaci kažu da nisu – a neki proizvodi čak mogu biti i štetni po vaše zdravlje.

1. Kapi za otklanjanje crvenila u očima

Čak iako izgledate kao da ste celu noć pili, izbegavajte redovno korišćenje ovih kapi. “One mogu da prikriju probleme kao što su razne alergije ili iritacije dobijene od sočiva i ako se naviknete na njih, oči vam mogu biti stalno crvene”, upozorava doktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za hitne intervencije Mark Melrouz.

Šta raditi: "Prvo treba da otkrijete zašto vam oči crvene i počnete sa adekvatnim lečenjem. Vaš doktor vam može pomoći u tome”, kaže Melrouz.

2. Antibakterijski sapun za ruke

Oko 75 odsto tečnih sapuna za ruke sadrži antibakterijske sastojke, ali to ništa ne znači. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti proizvodi sa antibakterijskim sastojcima se nisu pokazali kao bolji od “običnih” proizvoda. "Telo se sasvim dobro brine samo o sebi, a i nisu sve bakterije štetne”, objašnjava Melrouz.

Alternativa: “Običan sapun i voda su sasvim dovoljni. Sapunjajte ruke dvadesetak sekundi, između prstiju i ispod noktiju, dobro ih isperite i obrišite”, savetuje Melrouz.

3. Zaštitna pakovanja za četkice za zube

“U našim ustima se nalazi stotinu različitih bakterija a kako se četkice za zube ne prodaju u sterilnim pakovanjima, one mogu biti leglo mnogih bakterija. Ipak, trebalo bi da znate da se zaštitna pakovanja za četkice nisu pokazala kao najbolje rešenje. To je zato što zdravo telo obično može samo sebe dobro da brani od bakterija”, kažu iz Udruženja zubara Amerike.

Šta raditi: Dobro isperite vodom vašu četkicu, postavite je uspravno i ostavite je da se sama osuši.

4. Tečnost za ispiranje usta

Ako ste zdravi, ne treba vam tečnost za ispiranje usta osim ako vam to zubar iz nekog razloga nije preporučio (recimo, zbog suvih usta).

Šta raditi: “Da biste se izborili sa zadahom i kamencem, perite zube dvaput dnevno, koristite konac za zube i redovno idite kod zubara. Ali ako stalno imate loš zadah, popričajte sa vašim zubarom jer to može biti znak zdravstvenog problema, infekcije desni, karijesa ili čak dijabetesa”, kaže Edmond Hjulit iz Udruženja zubara Amerike.

5. Tonici za lice

Možda mislite da vam je tonik za skidanje šminke i umanjivanje pora neophodan, ali verovatno možete i bez njega. "Tonici za lice su napravljeni da bi vratili kiselinu koži nakon čišćenja. Ali ako za čišćenje kože koristite nešto što neće ugroziti njenu kiselinu, onda vam tonik ni ne treba”, objašnjava Patriša Faris, asistent na odeljenju za dermatologiju na Tulan univerzitetu.

Alternativa: “Koristite nežne sapune bez mirisa i bez dodatka antibakterijskih sastojaka. Ukoliko imate izrazito masnu kožu, možete koristiti tonik bez alkohola, ali većini ljudi to nije potrebno”, kaže Faris.

6. Skupe hidratantne kreme

Zaboravite na skupocene, “čudotvorne” kreme sa egzotičnim sastojcima. “Nijednim istraživanjem još uvek nije dokazano da su skupe kreme za lice delotvornije od onih manje poznatog brenda. Svaka hidratantna krema je manje-više ista”, kaže Rebeka Kazin, direktor centra za dermatologiju i kozmetiku “Džon Hopkins”.

Šta raditi: Da biste se izborili sa borama i poboljšali ten, potražite hidratantne sa retinolom ili antioksidantima. Trebalo bi da koristite kremu za sunčanje čak i zimi. Dobra krema za sunčanje štiti od UVA i UVB zraka i trebalo bi da ima zaštitni faktor 30 ili viši.

7. Multivitamini

“Nisu neophodni zdravim ljudima koji ne pate od nedostatka vitamina. Neki suplementi mogu čak i da izazovu zdravstvene probleme ukoliko se unose u velikim količinama”, kaže Melrouz. Previše vitamina A može da ošteti jetru a velike količine vitamina C može da izazove kamen u bubregu ili dijareju.

Šta raditi: Ukoliko ne patite od nedostatka vitamina, samo jedite dovoljno voća i povrća. Izuzetak: “Trudnice bi trebalo da uzimaju prenatalne vitamine a na neuhranjene osobe suplementi preporučeni od strane lekara takođe mogu dobro da utiču”, kaže Melrouz.

8. Intimni sapuni

Ispiranje vagine vodom ili nekom drugom tečnošću nije neophodno i može čak biti i štetno. Ovakvo ispiranje može da naruši normalan balans koji vagina ima i učiniti je sklonijom infekcijama i iritaciji, kažu sa Američkog kongresa akušera i ginekologa.

Šta raditi: Ništa, jer vagina sama po sebi održava čistoću. Ali, ako primetite neke promene ili neprijatan miris, posetite svog lekara jer bi to mogao da bude znak infekcije.

9. Mirišljavi proizvodi za žene

Kao i tečnosti za intimno ispiranje, mirišljavi tamponi, sprejevi i ulošci takođe mogu biti štetni i izazvati iritacije ili infekcije.

Šta koristiti: Preporučuju se neparfimisani proizvodi. Kako biste ostali sveži i održavali higijenu vagine, koristite blage sapune i toplu vodu samo za spoljnu upotrebu.

10. Proizvodi za sprečavanje prehlade

Curi vam nos? “Zaobiđite vitamni C i slične proizvode jer istraživanja još uvek nisu pokazala da su oni zaista delotvorni”, kaže Melrouz. “I budite oprezni sa sprejevima za nos na bazi cinka, jer oni mogu narušiti vaše čulo mirisa, možda i trajno”, upozoravaju sa klinike Majo.

Šta raditi: "Obavezno redovno perite ruke tokom sezone prehlada i gripa”, savetuje Melrouz.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.