Šta da jedete kada imate stomačne probleme

Izvor: Mondo, 12.Avg.2019, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta da jedete kada imate stomačne probleme

Bez obzira da li imate stomačni virus ili sindrom nervoznih creva, evo šta treba da jedete.

Beli hleb i beli pirinač

Namirnice sa belim brašnom se brzo vare. Belo brašno je rafinisano i obrađeno, što znači da je lišeno vlakana. Inače definitivno treba da unosite vlakna jer se duže razlažu i duže vas drže sitim. Međutim, kada imate stomačne probleme, bolje je da jedete namirnice sa belim brašnom koje se brže vare.

Recimo, idealni su >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << slani krekeri koji su dobri zbog elektrolita.

Lubenica

Pošto sadrži dosta vode, lubenica je lagana, pa odlično hidrira telo, što je posebno važno ako imate dijareju ili povraćate. Pošto ovo voće sadrži i vlakna, koja se usput apsorbuju, malo toga će završiti u debelom crevu.

Ako više volite povrće, krastavac je odličan, ali jedite ga oljuštenog. Kao i lubenica, sadrži dosta vode, što je u ovom slučaju dobro.

Piletina i ćuretina

Kada je reč o proteinima, najbolje su nemasne opcije poput piletine i ćuretine, ili ribe.

Banane

Što su tamnije, to bolje. Nezrele, zelene banane imaju probiotike koje je teže svariti i hrane bakterije u crevima. A kada imate stomačne probleme, poslednje što želite su te bakterije. U svakom slučaju, bolji izbor su zrelije banane. Plus je i u tome što banane "zatvaraju" stolicu, što je odlično kada imate dijareju.

Jaja

Tvrdo kuvana su najbolja, zbog toga što se kuvaju samo u vodi. Slobodno jedite jaja spremljena na bilo koji način, ali tvrdo kuvana su svakako najbolji izbor.

Biljni čaj

Iako nije zapravo hrana, biljni čaj može mnogo da pomogne kod umirenja stomačnih problema.

Čaj od kamilice je najnežniji za stomak i može da ublaži grčeve i konstipaciju. I čaj od đumbira je mudar izbor ako imate mučnine, a čaj od nane je dobar za bolove u stomaku i dijareja.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.