Šta ako želudac neće da vari hranu

Izvor: B92, 28.Okt.2013, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta ako želudac neće da vari hranu

Kada se nakon ručka u stomaku jave nelagodnost i težina, nadutost, pečenje, nekada čak i bol, uzrok nije problem sa varenjem, nego dispepsija.

“Ako pacijent ima navedene tegobe, trebalo bi da se konsultuje sa izabranim lekarom, koji će proceniti da li je potrebno dalje ispitivanje ili će dobiti odgovarajući savet i terapiju - kaže za Novosti profesor dr Nikola Milinić, načelnik Odeljenja gastroenetrologije u KBC “Bežanijska kosa”.

“U ovim slučajevima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << daju se lekovi koji sprečavaju lučenje kiseline, čime u najvećem broju slučajeva otklanjaju tegobu koju pacijenti opisuju kao da im želudac ne radi”, dodaje dr Milinić.

Nekada u ovim slučajevima, ili kod postojanja gorušice, pacijenti samoinicijativno uzimaju kašičicu sode bikarbone, koja brzo otkloni tegobe.

Gastroenterolozi to ne preporučuju jer kasnije dovodi do suprotnog efekta, odnosno do povišenog lučenja kiseline.

To je takozvani ‘ribaund efekat’, koji, posebno kod obolelih od čira na dvanaestopalačnom crevu, može da dovede do njegovog pucanja i krvarenja.

“Ako je baš neophodno da pacijent uzme lek bez konsultacije sa lekarom, sigurnije je da uzme ‘ranisan’ ili neki od inhibitora protonske pumpe”, savetuje dr Milinić. “Ako uz tegobe dolazi i do naglog mršavljenja, malokrvnosti, otežanog gutanja i upornog povraćanja, pacijent ne sme sam da se leči, već treba brzo da se javi svom lekaru.”

Foto: Ohmega1982 / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.