Srpski hirurg govorio u Saboru o promeni pola

Izvor: B92, 26.Apr.2014, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski hirurg govorio u Saboru o promeni pola

Prof. dr Miroslav Đorđević, koji je uradio više od 700 operacija, gost parlamentarnog Odbora za zdravstvo.

U Srbiji pet operacija o trošku države

Dr Đorđević prvi put u javnost iznosi podatak da je po odobrenju fonda RFZO od polovine januara ove godine do sada operisao pet naših pacijenata, dvoje iz muškog u žensko i troje „u obrnutom smeru”. „To su bili pacijenti koji su najduže čekali, u proseku tri i po godine, od sticanja uslova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za hirurško lečenje. U ovom času na ovaj operativni zahvat, ako govorimo o pacijentima kojima dve trećine troškova operativnog lečenja pokriva Fond, u Srbiji čekaju tri pacijenta. Sada smo već uhvatili neki red i dugih čekanja više neće biti, najavljuje dr Đorđević.

Profesoru dr Miroslavu Đorđeviću, urologu sa Univerzitetske dečje klinike u Beogradu, ukazano je nedavno veliko poverenje: pred poslanicima i ministrima hrvatskog Sabora objašnjavao je zašto operacije promene pola nisu hir, već pravo na lečenje. Dr Đorđević je u poslednjih deset godina uradio više od 700 operativnih zahvata promene pola u Srbiji, regionu i svetu. Za „Politiku” objašnjava kako je došlo do toga da ga pozovu na sednicu Sabora, piše Politika.

– Tematska sednica bila je planirana s jednom tačkom dnevnog reda, a to je položaj transrodnih osoba u Hrvatskoj i način da se priznavanje ljudskih prava usaglasi sa Zakonom. Pozvan sam kao hirurg koji leči najveći broj transrodnih pacijenata iz Hrvatske i kao lekar iz okruženja, u čijoj zemlji već postoji Zakon i pravilnik o lečenju ovih osoba. Kao gost, pozvana je i prof. Pegi Koen-Ketenis iz Holandije, koja je jedan od vodećih psihijatara u svetu i koja se bavi ovim problemom. Poziv smo dobili od predsednice Odbora za zdravstvo prof. Romane Jerković – kaže naš sagovornik, dodajući da je na ovu sednicu išao zajedno sa predstavnicima ambasade Srbije u Zagrebu.

Rad ovog hirurga u Hrvatskoj je poznat ne samo u oblasti promene pola, već dr Đorđević i čitav tim urologa hirurga sa Dečje klinike ima izuzetne rezultate u operacijama drugih urođenih i stečenih anomalija genitalija, zbog kojih hrvatski pacijenti, deca i odrasli, dolaze u Srbiju na lečenje. Do sada je dr Đorđević operisao 23 pacijenta iz Hrvatske, u ovoj godini bilo ih je već petoro, a troje je u planu za operaciju do jeseni.

Pitamo ga o čemu se sve razgovaralo o Saboru RH.

– Skup je trajao oko tri sata i odgovarao sam na mnoga pitanja. Najpre sam istakao da je prvo pravo koje stičemo – pravo na život, i to pravo uživamo svi. Onda sam podvukao razlike koje se prepoznaju kada je reč o transrodnim osobama. Ceo uvodni deo posvetio sam poštovanju prava svakog pojedinca bez obzira na grupnu pripadnost – kaže naš sagovornik, dodajući da su sednici prisustvovali predstavnici pet ministarstava, lekari koji su na neki način uključeni u lečenje transrodnih osoba, nevladine organizacije, kao i udruženja transrodnih osoba u Hrvatskoj – objašnjava dr Đorđević.

Ovaj lekar ističe da čak nije toliko bitno ko će koliko da plati ove operativne zahvate, da li država ili pojedinac.

– Mnogo je bitnije da jedna država na ovaj način prihvati sve svoje građane i pokaže dobru volju da brine o transrodnim osobama, kao i o svakom drugom čoveku. Kroz priznavanje troškova lečenja, ili bar njihovog dela, mi kao država prihvatamo transrodne osobe i priznajemo njihovu jednakost u društvu. To je ono što nas definiše kada se postavlja pitanje priznavanja ljudskih prava – poznati je stav dr Đorđevića.

Naš sagovornik je susedima ponudio saradnju i pomoć u obučavanju timova koje bi radili ove zahvate, kao što je pomagao i pacijentima u drugim zemljama u svetu, u Brazilu, Južnoj Africi, Japanu… U vreme kada je u Srbiji usvajan zakon kojim je dozvoljena promena pola o trošku države, odnosno na teret Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, bilo je kritika što se pare u besparici „razbacuju” na nešto što je „nečiji hir” i da te osobe to treba same da finansiraju. Ipak, zakon je prošao, a dr Đorđević smatra da nas upravo takvo zakonsko rešenje izdvaja u regionu, pa i šire.

– Mi smo mala zemlja, stalno obeležena, ali u ovom pogledu – među najdemokratskijim smo zemljama u svetu. Ministarstvo zdravlja, a potom i Fond, prepoznali su ovaj problem i podigli ugled Srbije u poštovanju ljudskih prava i jednakosti u svetu – smatra dr Đorđević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.