Srbija:koliko vredi tržište lekova?

Izvor: B92, 04.Jun.2010, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija:koliko vredi tržište lekova?

Vrednost tržišta lekova u Srbiji prošle godine iznosila je 70 milijardi dinara, što je 2,9 puta više nego 2004.godine, s tim što je učešće domaćih lekova smanjeno sa 66 na 43,54 odsto, izjavila je pomoćnica ministra zdravlja Zorica Pavlović, u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Ona je na sastanku Grupacije veledrogerija rekla da je novim Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima, koji je stupio na snagu 5. maja, prvi put uvedena obaveza snabdevanja tržišta, kao i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su veledrogerije obavezne da Ministarstvo izveštavaju o trenutnom stanju na tržištu.

Prema njenim rečima u Srbiji je 500 veledrogerija dobilo dozvolu za rad, od kojih nešto više od 300 aktivno.

To je, kako kaže, mnogo veći broj nego u nekim bogatijim zemljama, gde se tim poslom bave dve do tri veledrogerije, ali zbog svoje brojnosti one ne mogu računati da će povećanjem cena lekova uspeti da povećavaju profit.

Cene lekova koji su na režimu izdavanja na recept, određivaće i dalje Vlada Srbije, dok će cenu lekova koje koji se izdaju bez recepta, određivati nosilac dozvole za promet, što će biti uređeno novom Uredbom za fiormiranje cena lekova.

Pavlovićeva je dodala da se na tržištu pojavilo 100 novih lekova i da će za njih cene biti određene kao do sada, a od oktobra će se primenjivati nova Uredba.

Ona je ukazala da se sada nedopustivo veliki broj lekova na režimu izdaje bez recepta, što se mora zaustaviti.

Načelnik Sektora za lekove Tijana Radojčić je rekla da će prometom lekova na veliko, nabavkom, skladištenjem i distribucijom, moći da se bavi samo preduzeće koje je za to dobilo dozvolu Ministarstva.

Bez te dozvole, kako je istaknuto, distribuciju na domaćem tržištu može vršiti proizvođač i to samo lekova iz svog proizvodnog programa.

Zbog usklađivanja sa evropskim zakonima, predviđeno je da uvoznik lekova ne mora imati dozvolu za promet na tržištu, s tim što on lekove mora dostaviti ovlašćenom distributeru, gde će se obaviti carina i posle toga taj lek može da ide u promet.

Za razliku od dosadašnje prakse promet lekova na veliko moćiće da se obavlja isklučivo u originalnom pakovanju, a prepakivanje će moći da rade isklučivo proizvođači aktivnih supstanci.

To podrazumeva i uspostavljanje novog pakovanja u roku od 12 meseci, s tim što će kontrolna markica biti njegov sastavni deo.

Predstavnici Ministarstva su ukazali da će se sve dozvole izdavati ponovo po novom zakonu, s tim što će u prvo vreme važiti pet godina i ako ne bude štetnih dejstava, dozvola postaje neograničena.

Nosilac dozvole za promet dužan je da u roku od tri godine stavi lek u promet, a uvoznik je obavezan da pokaže i odgovarajući sertifikat.

Zakon je uveo mogućnost i davanja dozvole po ubrzanom postupku za lekove koji su od najvišeg interesa za zaštitu zdravlja, a registrovani su u Evropskoj Uniji po centralizovanoj proceduri.

Takođe, može da se izda dozvola za lek pod posebnim okolnostima, ili privremena dozvola u slučaju epidemija, elementarnih nepogoda i slično.

Predsednik Grupacije veledrogerija Miomir Nikolić ukazao je da je učešće trgovine u ceni leka 16,5 odsto, što je najniže u Evropi i istakao da je to neodrživo, zahtevajući usklađivanje sa kursom evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.