Srbi godišnje popiju 11 litara alkohola

Izvor: Mondo, 30.Mar.2013, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi godišnje popiju 11 litara alkohola

U Srbiji se godišnje po stanovniku potroši oko 11 litara alkohola, što je svrstava na visoko četvrto mesto u Evropi, dok je svetski prosek oko šest litara, saopšteno je iz Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije.

Procenjuje se da na globalnom nivou između 10 i 15 odsto punoletnog stanovništva čine alkoholičari, kao i da je muškaraca tri puta više od žena.

"Na lečenje dolazi maksimalno između 10 i 20 odsto od svih alkoholičara. U lečenju alkoholizma >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << veoma važnu ulogu, pored terapije lekovima, ima psihoterapijski i socioterapijski tretman u klubovima lečenih alkoholčara", rekao je na Plenumu Zajednice klubova lečenih alkoholičara (ZKLAS), koji je pod nazivom "Ja i moje telo" održan u Srpskom lekarskom društvu.

"Alkoholizam je treći po redu uzrok smrtnosti na svetu, odmah nakon kardiovaskularnih i malignih oboljenja, prava neinfektivna epidemija 21. veka i kao takav nanosi ozbiljnu štetu ne samo zdravlju obolelih, već i društvu u celini - kroz troškove lečenja, izgubljene radne dane, davanje novca - u proseku, srpsko domaćinstvo troši šest odsto svog budžeta na alkohol," izjavio je Vojin Popović, novi

predsednik Zajednice i psihijatar-adiktolog sa Odeljenja za alkoholizam iz Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica".

On je dodao da se "na globalnom nivou, ali i u Srbiji, sve više primenjuje savremeni pristup terapiji - hemijske supstance kao što su disulfiram, naltrekson ili akamprosat koji smanjuje želju za alkoholom i u kombinaciji sa psihoterapijskom podrškom povećava se uspešnost terapije pacijenata."

Ove godine obeležava se pola veka od otvaranja prvog kluba lečenih alkoholičara u Srbiji 1963. godine, dok je prvi klub u svetu otvoren u Engleskoj 1938. godine. U Srbiji trenutno funkcioniše 31 klub lečenih alkoholičara, a procenjuje se da bi trebalo da ih ima mnogo više, pošto je svetski optimum jedan klub na 10.000 stanovnika.

Zajednica klubova lečenih alkoholičara Srbije osnovana je 1976. godine u Beogradu. Danas predstavlja veliku asocijaciju, koja povezuje sve klubove lečenih alkoholičara Srbije i njihove terapeute.

(Beta)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi godišnje popiju 11 litara alkohola

Izvor: OkRadio.rs, 30.Mar.2013

U Srbiji se godišnje po stanovniku potroši oko 11 litara alkohola, što je svrstava na visoko četvrto mesto u Evropi, dok je svetski prosek oko šest litara, saopšteno je iz Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije. Procenjuje se da na globalnom nivou između 10 i 15 odsto punoletnog stanovništva...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.