Špagete od kanabisa zdravija alternativa običnom testu

Izvor: Radio 021, 26.Jul.2015, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Špagete od kanabisa zdravija alternativa običnom testu

Svaki Italijan će vam reći da je pasta zdrava i da čini da se dobro osećate. Ali, da li to važi i za špagete od kanabisa?

Italijanski proizvođači, učesnici sajma hrane koji se ove nedelje održava u Londonu, kažu da njihovi rezanci, ulje i hleb od konoplja neće omamiti onog ko ih bude jeo, već će mu pružiti zdravu, ukusnu alternativu tradicionalnim proizvodima od žitarica.

"Ovde je reč o pravoj organskoj hrani", tvrdi Marcio Fjore, 30-godišnji poljoprivrednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koji na svom imanju na jugu Italije proizvodi ulje i brašno od konoplja.

"Konoplja ne zahteva upotrebu ni pesticida, ni đubriva, već samo umerenu količinu vode", objašnjava on.

Konoplje se najčešće dovodi u vezu sa psihoaktivnim dejstvima marihuane, ali pojedine vrste ove biljke mogu se uzgajati u prehrambene svrhe. Visoko rastuće vrste konoplja, koje sadrže neznatnu količinu psihoaktivne materije tetrahidrokanabinol (THC), već dugo se uzgajaju za proizvodnju hrane i drugih proizvoda. Italija je na ove biljke ukinula zabranu 1998. godine.

"Moje zasade redovno kontroliše italijanska policija kako bi se uverila da je THC u dozvoljenim granicama", navodi Fjore, jedan od 200 italijanskih proizvođača koji izlažu svoje proizvode u Londonu.

Fjore je pored degustacije špageta od kanabisa posetiocima ponudio da probaju i keks i ulje od konoplja, koje ima jači, orašast miris.

Semenke konoplje su jedan od najbogatijih izvora biljnih proteina, sa visokom koncentracijom omega masnih kiselina.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.