Šoljica kafe na dan za dug život

Izvor: B92, 02.Sep.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoljica kafe na dan za dug život

Ako je verovati naučnicima, tajna dugovečnosti krije se u šoljici kafe dnevno. Najnovije istraživanje je pokazalo da šoljica omiljenog napitka na dan smanjuje rizik od srčanih bolesti i produžuje život.

Iako su se na račun kafe godinama stavljale razne ozbiljne optužbe, poslednja istraživanja pokazuju da je ipak više korisna nego štetna za zdravlje. Naravno, ključ je u umerenosti.

Najnovije istraživanje pokazuje da šoljica kafe dnevno garantuje dugovečnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čak i onim ljudima koji imaju problema s visokim krvnim pritiskom. Naučnici objašnjavaju da kafa poboljšava elastičnost arterija, što smanjuje rizik od srčanih bolesti.

U istraživanju su učestvovali stanovnici grčkog ostrva Ikarije koje su stručnjaci zapazili jer žive zdravije i duže od ostalih ljudi. Smatra se da je za dugovečnost ispitanika odgovorna mediteranska ishrana, ali i kafa. Pokazalo se da je ključna količina šoljica na dan.

Izvor:tportal.hr

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.