Solarijumi mogu da stvore zavisnost

Izvor: B92, 21.Apr.2010, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solarijumi mogu da stvore zavisnost

Ljubitelji solarijuma su skloni pojavi anksioznosti i simptoma zavisnosti od UV zraka koji su slični kao kod alkoholičara ili narkomana, pokazali su rezultati najnovijeg američkog istraživanja.

Grupa američkih profesora iz Memorijalnog centra "Sloan-Ketering" za borbu protiv raka ispitivala je navike studenata sa Univerziteta Albani u američkoj saveznoj državi Njujork.

Otkriveno je da više od polovine učesnika u istraživanju (229) posećuje solarijume u proseku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 23 puta godišnje. Među tim studentima 70 odsto je pokazivalo znake zavisnosti od veštačkog tamnjenja kože, prenele su svetske agencije.

"Uprkos našim naporima da obavestimo javnost o zdravstvenim opasnostima vezanim za radijacije UV zraka, bilo da su veštački ili ne, primećuje se rast broja mladih odraslih osoba koje pribegavaju veštačkom tamnjenju kože", naveli su autori istraživanja objavljenog u medicinskom časopisu "Arhiva dermatologije" (Archives of Dermatology).

Te osobe, kako je pokazalo istraživanje, nemaju samo želju da poboljšsaju ten već idu u solarijume i da bi se opustile, popravile raspoloženje ili komunicirale sa drugim ljudima.

Naučnici predlažu i da se osobama koje dolaze u solarijume daju na popunjavanje upitnici koji omogućavaju otkrivanje depresije i anksioznosti (unutrašnjoj uznemirenosti), kako bi se, ukoliko postoji potreba, one upućivale da zatraže pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.