Sojom protiv raka pluća

Izvor: Mondo, 30.Mar.2013, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sojom protiv raka pluća

Soja bi mogla da bude delotvorna protiv raka pluća, pokazali su rezultati istraživanja sprovedenog u Kini na oko 74.940 žena koje žive u Šangaju.

Kineskinje koje konzumiraju soju u različitim oblicima kao što su mleko, tofu, klice i izdanci klasifikovane su u tri grupe za istraživanje.

Grupe su određene u zavisnosti od dnevne konzumirane količine soje (više od 115 grama, manje od 56 grama i nešto između te dve količine).

Tokom praćenja zdravstvenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << stanja žena je, između ostalog, dijagnostikovano 444 slučaja tumora pluća.

Nedavni rezultati su, međutim, pokazali da je u grupi žena koje najviše konzumiraju soju bilo 60 i 50 odsto preživelih nakon 12 meseci, u odnosu na onu gde se nalaze žene koje najmanje konzumiraju soju.

Jasno je međutim i da estrogeni, ženski hormoni, imaju ulogu u razvoju tumora.

Istraživači iznose pretpostavku da je konstatovano dejstvo posledica prisustva u soji izoflavona, supstanci koje se kvalifikuju kao "nalik estrogenima".

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Sojom protiv raka pluća

Izvor: OkRadio.rs, 30.Mar.2013

Soja bi mogla da bude delotvorna protiv raka pluća, pokazali su rezultati istraživanja sprovedenog u Kini na oko 74.940 žena koje žive u Šangaju. Kineskinje koje konzumiraju soju u različitim oblicima kao što su mleko, tofu, klice i izdanci klasifikovane su u tri grupe za istraživanje. Grupe...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.