Smrtonosne kapi za oči ubile troje ljudi

Izvor: B92, 03.Apr.2023, 14:37

Smrtonosne kapi za oči ubile troje ljudi

U poslednjih nekoliko meseci tri smrtna slučaja, osam slučajeva slepoće i desetine infekcija dogodili su se zbog kapi za oči EzriCare, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), što je dovelo do opsežnog povlačenja tih kapi ove godine.

Agencija za hranu i lekove (FDA), koja reguliše lekove bez recepta, zaustavila je uvoz proizvoda. FDA je potvrdio da nije pregledao fabriku u kojoj su se proizvodile kapi za oči u Indiji pre nego što su infekcije prijavljene, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je agencija nakon toga posetila fabriku kojom upravlja Global farma heltker.

Krajem decembra CDC je povezao kapi EzriCare sa epidemijom koja je zahvatila 68 pacijenata u 16 država, uključujući osam pacijenata koji su izgubili vid i četiri kojima je uklonjena očna jabučica, piše Njujork tajms.

Jedna od žena koja je koristila te kapi je i 68-godišnja Klara Elvira Oliva, i to na preporuku oftalmologa. Niko je nije upozorio da ih ne koristi. Infekcija desnog oka postala je toliko strašna da su joj stručnjaci rekli da će joj trebati transplantacija rožnjače. Nakon operacije rečeno joj je da lekari nisu imali izbora te su morali da je uklone.

Njen vid na levom oku nastavlja da se pogoršava, što joj otežava vožnju, kuvanje i čitanje, nesigurna je na nogama i izbegava izlaske.

"Ponekad naletim na ljude jer ih ne vidim, ali oni misle da jednostavno ne obraćam pažnju", rekla je.

FDA je sproveo nenajavljenu inspekciju u fabrici u Indiji od 20. februara do 2. marta i otkrio niz problema sa sterilnošću.

Bakterija povezana s kapima za oči, Pseudomonas aeruginosa, otporna je na lekove i već je glavna briga ljudima sa zdravstvenim problemima, posebno onima koji već imaju narušen imunitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.