Smanjuje rizik od raka, štiti od demencije i produžava život, ali ima dve negativne nuspojave

Izvor: B92, 05.Okt.2022, 20:32

Smanjuje rizik od raka, štiti od demencije i produžava život, ali ima dve negativne nuspojave

Zaista je teško pronaći negativnu stranu brokolija budući da je u pitanju supernamirnica koja čini mnogo za organizam. Prepun je vitamina, minerala, antioksidanasa i vlakana, dobra je za srce, mozak, kosti, imuni sistem i zdravlje creva. Ipak, postoje neke nuspojave, na koje bi trebalo da obratite pažnju.

1. Može da izazove nadutost

Znamo da ovo povrće ima brojne zdravstvene dobrobiti, ali postoji i nuspojava, pogotovo prilikom konzumacije sirovog brokolija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a to je nadutost.

Podaci objavljeni u časopisu Gastroenterology & Hepatology detaljno opisuje različite okidače nadutosti. Brokoli, kao i ostalo povrće iz familije kupusnjača, i te kako mogu da dovedu do grčeva, gasova i nadutosti. Ovo povrće je rafinoze, šećera koji se sastoji od tri saharida, galaktoze, glukoze i fruktoze, koji putuje nesvaren kroz vaše tanko crevo dok ga bakterije u debelom crevu ne fermentišu, što proizvodi metan.

2. Može da utiče na štitnu žlezdu

Ovo povrće spada u kategoriju namirnica koje se nazivaju goitrogeni. Molly Hembree, članica Odbora medicinskih stručnjaka, kaže da su goitrogeni namirnice koje sadrže jedinjenje pod nazivom goitrin, koji može da ometa sintezu hormona štitne žlezde, a brokoli je jedna od njih. No, ne brinite, zagrevanje ovog povrća ublažava taj učinak.

"Zagrevanje povrća iz familije kupusnjača eliminiše njihovu goitrogenu aktivnost", kaže Hembree.

Međutim, ovo su samo dve nuspojave, a prednosti konzumiranja brokolija su nebrojane:

Može da smanji upalu

Ovo je izuzetno važno. Naime, upale u našem telu odgovorne su za stvaranje karcinoma, ali i mnogih hroničnih bolesti. Unosom brokolija možete da smanjite nivou C-reaktivnog proteina u krvi (CRP), a to je marker nivoa upale. Vaš doktor može da naruči CRP test krvi kako bi utvrdio rizik od razvoja koronarne arterijske bolesti, suženih arterija.

Studija objavljena u časopisu International Journal of Food Sciences and Nutrition procenila je uticaj konzumacije brokolija na pušače. Već nakon 10 dana svakodnevne konzumacije 250 grama brokolija, pušačima se smanjila nivoa CRP-a u plazmi za prosečno 48 odsto, a nivoa folata i luteina porasle su za 17 odsto, odnosno 29 odsto.

Može da spreči bolesti krvnih sudova

Ako tražite povrće koje će vam pomoći da sprečite bolesti arterija i vena, preporučujemo brokoli i prokelj. Istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Nutrition otkrilo je da je veća konzumacija kupusnjača povezana sa manje izraženim bolestima krvnih sudova. Istraživači su proučavali podatke 684 starije Australijanke, one koje su jele najviše brokolija i prokelja imale su manju verovatnoću nakupljanja kalcijuma u aortama, što je znak bolesti krvnih sudova.

Pomaže kod masne jetre

Masna jetra se razvije kada telo proizvodi previše masti, odnosno više od pet odsto mase jetre, ili dovoljno efikasno ne metaboliše masti. Višak masnoće se sakuplja u ćelijama jetre, gde se nakuplja i uzrokuje masnu jetru.

Ne morate da biti hepatolog da biste shvatili da je brokoli bolji izbor od slatkiša ili pice. Uz to, važno je da imate na umu da standardna zapadna ishrana, koja je bogata zasićenim mastima i šećerima, povećava rizik od razvoja nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD), koja može da napreduje do ciroze i raka jetre.

Ako povećate unos brokolija, velika je verovatnoća da ćete konzumirati manje slatke, masne hrane koja može oštetiti vašu jetru. No brokoli može da pruži više koristi od same zamene za nezdravu hranu: studija na glodarima objavljena u časopisu The Journal of Nutrition pokazala je da miševi na zapadnjačkoj ishrani već nakon šest meseci primanja dodataka brokolija smanjili trigliceride u jetri i rizik od raka jetre.

Može da smanji rizik od raka

Potrebna su dodatna istraživanja, ali mnoge studije na ljudima i životinjama su pokazale da dnevna konzumacija kupusnjača smanjuje rizik od karcinoma prostate, debelog creva, pluća i dojki, prema Nacionalnom institutu za rak.

Može da održi um oštrim

Verovatno ne razmišljate previše o unosu vitamina K, jednom od manje poznatih antioksidansa, ali bilo bi da počnete misliti na taj vitamin koji se nalazi u zelenom povrću. Studija iz 2015. godine objavljena u časopisu Nutrients pokazala je povezanost između većeg unosa vitamina K i kognitivnih funkcija kod ljudi starijih od 65 godina. Druge studije sugerišu da antioksidativni učinci sumpornih jedinjenja u brokoliju i drugom povrću iz porodice kupusnjača mogu da štite od demencije i moždanog udara.

Može da vam produži život

Uz sve već nabrojene prednosti konzumiranja brokolija, važno je naglasiti da on zaista može produžiti vaš životni vek. Naime, izvor je niskokaloričnih dijetalnih vlakana koji su izuzetno važni za funkcionisanje našeg tela. Meta-analiza opservacijskih studija u časopisu The Lancet otkrila je pad smrtnosti bez obzira na uzrok za 15-30 odsto i smanjenu učestalost srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka debelog creva kod ljudi koji su jeli puno vlakana u odnosu na one koji ih gotovo uopšte nisu unosili.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.