Sjedinjene Države donirale svetu više od 110 miliona vakcina

Izvor: VOA, 03.Avg.2021, 22:06

Sjedinjene Države donirale svetu više od 110 miliona vakcina

Sjedinjene Države su donirale i isporučile više od 110 miliona doza vakcine protiv Kovida 19 u više od 60 država širom svijeta, od Avganistana do Zambije, saopšteno je iz Bijele kuće. Najavljeno je i da će Amerika krajem avgusta početi da isporučuje 500 miliona doza Fajzerove vakcine koje je obećala za 100 zemalja sa niskim prihodima do juna 2022. godine. Doze koje su već donirane izdvojene su iz viška zaliha u Americi, gde usporava tempo imunizacije zbog oklijevanja velikog broja Amerikanaca da se vakcinišu. Oko 90 miliona Amerikanaca starijih od 12 godina, koji ispunjavaju uslove za vakcinaciju, još nije primilo ni jednu dozu. Početkom juna objavljeno je da Bajdenova administracija planira da donira 500 miliona Fajzerovih vakcina za koronavirus oko stotinu zemalja u naredne dve godine. Agencija Rojters je tada objavila, pozivajući se na tri izvora, da će SAD  verovatno rasporediti 200 miliona vakcina ove godine i 300 miliona u prvoj polovini sledeće godine. Tada je precizirano i da će donacije će biti dostavljene kroz program Kovaks koji distribuira vakcine za Kovid-19 siromašnim i zemljama sa srednjim primanjima, uz podršku Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Globalnog saveza za vakcine i imunizaciju (GAVI).

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Makron: Francuska će za Liban izdvojiti 100 miliona evra u narednih godinu dana

Izvor: B92, 04.Avg.2021, 14:08

Pariz -- Francuska će za Liban izdvojiti u roku od 12 meseci 100 miliona evra i od avgusta poslati 500.000 doza vakcina protiv kovid 19, izjavio je Emanuel Makron...Makron je pomoć najavio na početku medjunarodna video konferencije za pomoć Libanu, godinu dana posle eksplozije u luci Bejruta...Pomoć...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.