Sjedinjene Države zemljama sveta šalju milione vakcina

Izvor: VOA, 17.Maj.2021, 20:43

Sjedinjene Države zemljama sveta šalju milione vakcina

Američki predsednik Džozef Bajden najavio je da će Sjedinjene Države do kraja juna poslati najmanje 20 miliona vakcina drugim državama.  Bajden je ukazao da je reč o vakcinama čija je upotreba odobrena u SAD-u, a radi se o cepivima "Fajzer-Bajontek", “Moderna" i “Džonson i Džonson”. Takođe, drugim državama će biti ustupljene i 60 miliona vakcina kompanije "AstraZeneka" koja još nije dobila upotrebnu dozvolu u SAD-u. "Kao što su tokom Drugog svetskog rata Sjedinjene Države bile skladište demokratije - sada će biti skladište vakcina", rekao je Bajden tokom obraćanja reporterima u Beloj kući. Američki predsednik primetio je da ni jedna država u svetu nije ustupila toliki broj vakcina drugim državama. Inače, u Sjedinjenim Državama do sada je dato 272 miliona vakcina - dok ih je distribuirano 340 miliona, objavljeno je u ponedeljak. onday morning. Gotovo 60 odsto odraslih dobilo je jednu dozu vakcine - po čemu Sjedinjene Države prednjače u odnosu na brojne države sveta, poput Brazila i Indije, kojima pandemija Kovida 19 predstavlja značajan izazov. Američka administracija bila je pod pritiskom međunarodne javnosti da podeli vakcine sa svetom - ali se predsednik Bajden opredelio da pre toga pandemija unutar SAD bude stavljena pod kontrolu.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bajden: SAD će podeliti svetu 20 miliona američkih vakcina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2021

Američki predsednik Džozef Bajden objavio je danas da će poslati najmanje 20 miliona vakcina protiv kovida 19 drugim državama do kraja juna, što će biti prvi put da SAD dele američke vakcine koje su odobrene za domaću upotrebu, javlja Rojters...Bajden je kazao da će poslati vakcine kompanija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.